Vlaggenroof


Vlaggenroof is een avontuurlijk buitenspel. In het spel moet men op andere spelers jagen, de vlag verdedigen, rondsluipen en tactisch denken en samenwerken. Het spel leent zich uitstekend voor diverse thema's door de rangen aan te passen, en het is gemakkelijk om de moeilijkheidsgraad te verhogen of te verlagen, bijvoorbeeld door het meer of minder op het spel Levend Stratego te laten lijken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding vlaggenroof
Vlaggenroof is het leukste om in een park of het bos te spelen.

Roof de vlag

De spelers worden in twee gelijke groepen verdeeld. Elke speler krijgt een kaartje of een gekleurd touwtje. Er zijn twee speciale gebieden afgesproken. In deze zones mag niet worden getikt.

Iedere groep verstopt zijn eigen vlag in het gebied waar de groep vandaan speelt. De opdracht is eenvoudig. Verover de vlag van een andere groep en verdedig je eigen vlag door de tegenstanders af te tikken. Als je af getikt wordt, moet een speler zijn kaartje/touwtje inleveren en weer terug naar de post gaan om een nieuwe te halen.

Het spel eindigt als de vlag van de tegenstander is veroverd en naar het eigen gebied is gebracht.

Variaties

  1. Soms wordt de vlag al binnen een paar minuten gevonden. De vlag is dan misschien te makkelijk vindbaar, of je kunt het spel langer laten duren door de vlag uit linten te maken. Knoop tien linten aan een stok. Er mag maar één lintje tegelijk worden meegenomen. De groep die als eerste een lege stok heeft, heeft verloren.
  2. Vlaggenroof kan ook gespeeld worden met één vlag. Per spel is er dan een aanvallende partij en een verdedigende partij. Elke ronde wisselen de rollen.

Tips

  • Als het spel in het donker met zaklampen wordt gespeeld is het nog veel spannender.
  • Spreek duidelijk de spelregels af zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld: tot waar loopt het speelveld, wat doe je als je afgetikt bent etc.

Benodigdheden

  • Vlaggen (bijvoorbeeld een theedoek)
  • Lintjes
  • Kaartjes / gekleurde touwtjes
  • Fluit
  • Een stuk bos of park
Gerelateerde activiteiten