Voetje van de vloer


Voetje van de vloer is een leuk tikspel waarbij de deelnemers hun voeten van de vloer moeten halen als de tikker voorbij loopt. Doen ze dit niet? Dan kunnen ze afgetikt worden en zijn ze de nieuwe tikker.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Voetje van de vloer
Als de tikker langs rent moeten de spelers zo snel mogelijk hun voeten van de grond halen. Doen ze dit niet? Dan kunnen ze afgetikt worden.

Voetje van de vloer spel

Voetje van de vloer spel is een leuk kinderspel dat zowel binnen als buiten gespeeld kan worden.

In het spel is een speler de tikker die rondloopt over het speelveld. Als deze tikker langs loopt moeten de andere deelnemers hun voeten van de grond halen, raakt hij of zij toch de grond aan? Dan kan de tikker die persoon aftikken en is hij of zij de nieuwe tikker. Zoals de naam al zegt, mogen de voeten de grond niet raken, en als ze dat wel doen, kan je worden afgetikt.

Spelregels

 • Er wordt vooraf afgesproken wie de tikker is en wat het speelveld is om het spel te spelen.
 • De andere deelnemers verspreiden zich over het speelveld.
 • Vooraf spreek je af hoelang deelnemers op een bepaalde plek mogen zitten. Bijvoorbeeld: na tien seconde mag de tikker je aftikken als je dan nog steeds op dezelfde plaats zit.
 • Om het spel wat moeilijker te maken kan er worden afgesproken dat de tikker niet mag wachten tot die tien seconden om zijn. Anders zouden de spelers erg snel af kunnen gaan.
 • Voeten op de grond betekent dat je getikt mag worden en dan dus de tikker moet zijn. De speler die net de tikker was mag dan mee gaan doen en moet zijn voeten van de vloer houden.

Variaties

 1. Om het spel wat spannender te maken kan je extra voorwaarden afspreken wanneer je niet getikt mag worden. Bijvoorbeeld: als je op een been staat, hinkelt of als je met je benen gekruist staat.
 2. Je kan hoepels of andere voorwerpen verspreid over het speelveld op de grond leggen. Deze objecten kunnen fungeren als 'veilige havens' waar een deelnemer niet zijn voeten van de vloer hoeft te doen.
 3. The floor is lava is een variant op dit spel. Als iemand roept ‘the floor is lava’ moet je binnen 5 seconden ervoor zorgen dat je voeten niet meer op de grond zijn. Haal je dit niet, dan heb je de challenge verloren.

Tips

 • Zorg dat alle deelnemers mee kunnen doen aan het spel en dat niet één speler continu de tijd de tikker is.
 • Als het speelveld erg groot is kan je het kleiner maken door bijvoorbeeld pionnen neer te zetten.

Benodigdheden

 • Een ruimte om het spel te kunnen spelen. Bijvoorbeeld een speelveld, gymzaal of klaslokaal.
Gerelateerde activiteiten