Vos kom uit je hol


Vos kom uit je hol is een tikspel waarbij er één vos is die uitgedaagd wordt om uit zijn hol te komen. Als hij dit doet mag hij proberen de andere kinderen af te tikken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Vos kom uit je hol
Het spel Vos kom uit je hol.

Speluitleg

In het spel Vos kom uit je hol is één van de spelers de vos. Deze staat aan de andere kant van het plein, met zijn rug naar de rest van de groep.

De groep nadert de vos langzaam en roept heel hard: "Vos, kom uit je hol!". Deze zin wordt door de hele groep steeds herhaald. De groep benaderd de vos zo dicht mogelijk. Als de vos zich omdraait, rent iedereen zo snel mogelijk weer terug naar het beginpunt. Bij het beginpunt zijn de spelers weer veilig. Degenen die door de vos zijn af getikt worden ook vossen.

De vossen kunnen dus door het geroep inschatten waar de groep zich bevind en wanneer het slim is om om te draaien en ze proberen af te tikken.

Variaties

  1. Een variatie op het Vos kom uit je hol spel is Wolfje, wolfje, ben je thuis?
  2. Je kan meerdere veilige vakken maken zodat de spelers sneller weer 'veilig' zijn.
  3. De vos kan zich ook echt verstoppen achter een boomstronk of gym toestel. Hij of zij komt dan pas tevoorschijn als hij geroepen wordt.
  4. Een leuke variatie is het Kat en Muis spel.

Tips

  • Spreek duidelijk af welke lijn het beginpunt is. Zo weten de kinderen ook waar ze naar toe moeten rennen en veilig zijn.
  • De vos mag pas uit zijn 'hol' komen als er geroepen is.
  • Hoe groter de groep is hoe leuker het spel wordt.

Benodigdheden

  • Schoolplein of speelveld
  • Lijn of touw om het beginpunt mee aan te geven.
Gerelateerde activiteiten