Wat is de verandering?


In dit spel is het de bedoeling dat één kind raad welke verandering er binnen de groep heeft plaatsgevonden. Hierbij leren de kinderen samenwerken en ontwikkelen zij zelfvertrouwen door een groep met andere kinderen iets te vragen.

Raadspel voor kinderen

Eerst moet er een vrijwilliger gevonden worden die wilt beginnen met raden en als eerste naar de gang gaat, terwijl de rest van de groep gaat bedenken welke verandering zij gezamenlijk gaan maken. De kinderen mogen hierbij helemaal zelf verzinnen wat dit is, zolang deze verandering voor ieder kind in de groep hetzelfde kan zijn. Zo kunnen de kinderen er voor kiezen om allemaal de naam van diegene naast hun te nemen, het kind in de gang moet er dan achter komen dat iedereen de naam van zijn directe buurman of buurvrouw heeft overgenomen.

Andere voorbeelden zijn:

  • Iedereen die wat gevraagd wordt krabt aan zijn/haar oor
  • Er is een verboden woord, iedereen kan geen “ja” of “nee” meer zeggen
  • iedereen verwerkt een gevoel in zijn/haar antwoord. Het kind wat moet raden vraagt bijvoorbeeld naar iemands naam, het desbetreffende kind antwoord dan met zijn/haar naam en voegt daar aan toe dat hij/zij blij is met deze naam.

Het kind wat moet raden mag natuurlijk allerlei vragen stellen om er achter te komen wat er veranderd is in de groep, wel is van belang dat de groep eerlijk antwoord naar diegene die aan het raden is en dat er aanwijzingen gegeven worden als de verandering maar niet geraden wordt. Zodra de verandering geraden is mag een ander kind naar de gang om in de volgende ronde te raden wat de verandering is.

Variaties

  1. Het kan leuk zijn om in plaats van gedrag of taalgebruik het uiterlijk van de kinderen te veranderen, hiervoor is vaak wel wat extra kleding of andere attributen nodig om iedereen van uiterlijk te laten veranderen.

Tips

  • In het begin kan dit spel soms lastig zijn voor de kinderen, speel daarom mee met de eerste ronde en help diegene die moet raden.
  • Als deze activiteit buiten gespeeld wordt dan is het van belang dat er genoeg ruimte is zodat het kind wat gaat raden niet gelijk hoort wat de verandering is.

Benodigdheden

  • Eventueel verkleed spullen of andere attributen.
Gerelateerde activiteiten