Wie ben ik?


Wie ben ik? is een leuk groepsspel. Misschien heb je het (gedateerd) gelijknamige tv-programma wel eens op tv gezien. Met Wie of wat ben ik? heb je uren plezier! Met een kaartje op je voorhoofd moet je raden welke persoon, dier of voorwerp op dat kaartje staat!

Tekst gaat verder onder de afbeelding wie ben ik spel namen
In het spel Wie ben ik is het leuk om creatief te zijn in het verzinnen van namen.

Wie ben ik spel

Maak van tevoren de speelkaartjes. Knip met een schaar de kaartje van papier of (dun)karton. Op elk kaartje schrijf je een naam, een dier of een voorwerp. Bijvoorbeeld de naam van een beroemd persoon: een tv-presentator, pop-artiest etc. Maak het niet te moeilijk, de kinderen moeten het wel kunnen raden! Ook kan je het alleen met namen van leraren, kinderen enz. spelen.

Wanneer je de kaartjes gemaakt hebt kan je ze door elkaar schudden en in een wasteiltje of emmer stoppen. Maak minimaal 15 kaartjes zodat je een paar rondes kunt spelen!

Vertel de kinderen hoe Wie ben ik? werkt. Alle kinderen krijgen of kiezen een kaartje uit de emmer. Belangrijk is dat zij hierbij niet zien wat ze pakken. Het kaartje word met een stukje plakband op het voorhoofd van het kind geplakt. Als alle kinderen een kaartje op hun voorhoofd geplakt hebben kan het spel beginnen! Besluit of je het spel wilt gaan spelen in teams of ieder voor zich.

De kinderen mogen vragen stellen aan elkaar die alleen beantwoord mogen worden met: ‘ja’ of ‘nee’. Aan de hand van deze antwoorden kunnen nieuwe vragen gesteld worden. Een voorbeeld vraag die gesteld kan worden is: ‘Ben ik een man?’ ‘Ben ik beroemd’ en ga zo maar door!

De persoon die als eerste raad wie hij of zij is heeft gewonnen. Je kunt dan nog doorspelen voor de tweede plek, derde plek etc.

Wie ben ik? duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Wie ben ik namen

Om je alvast een zetje in de rug te geven staan op de lijst hieronder een aantal Wie ben ik namen. Uiteraard is dit maar een klein begin van alle namen die mogelijk zijn. Wees creatief en denk goed na wie nou echt bekend zijn in Nederland.

 1. Kabouter plop
 2. Kruimeltje
 3. Mr. Bean
 4. Harry Potter
 5. Piet Paulusma
 6. Gerard Joling
 7. Rene Froger
 8. Grote Smurf
 9. Bassie of Adriaan
 10. Willem Alexander
 11. Jan Smit
 12. Marco Borsato
 13. Peter R. de Vries
 14. Matthijs van Nieuwkerk
 15. Etc.

Wie ben ik vragen

Door de juiste vragen aan elkaar te stellen zal je sneller kunnen raden Wie je bent. Door slimme en strategische vragen kan je al heel snel een globaal beeld schetsen over wie je zou kunnen zijn. Hieronder hebben we wat voorbeeld vragen opgeschreven die je zou kunnen vragen.

 1. Ben ik een mens?
 2. Ben ik een dier?
 3. Ben ik een vrouw?
 4. Ben ik ouder dan ... jaar?
 5. Ben ik bekend?
 6. Ben ik een zanger?
 7. Leef ik in Nederland?
 8. Praat ik Engels?

Variaties

 • De kinderen kunnen ook zelf hun kaartje maken, en daarmee ook de persoon, het dier of voorwerp kiezen.
 • Het spel kan ook in teams gespeeld worden. Zo kunnen de kinderen die het spel al goed snappen de andere kinderen helpen.
 • Iedereen krijgt per keer dat ze mogen raden een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld 1 minuut. Is de tijd om? Dan mag de volgende gaan raden.
 • Een leuk alternatief is dat de deelnemers wel de vraag mogen beantwoorden. Dus niet alleen met ja of nee maar volle antwoorden. Hierdoor zullen deelnemers sneller raden wie ze zijn.

Tips

 • Zorg dat je als spelleider goed het overzicht hebt en iedereen kan zien.
 • Maak goede afspraken over welke namen gebruikt mogen worden. Bijvoorbeeld: alleen bekende Nederlanders of alleen stripfiguren. Als je geen regels maakt over de namen die gebruikt mogen worden kan het spel erg lang duren.

Benodigdheden

 • Papier/karton/memo plakkertjes voor kaartjes
 • Schrijfgerei
 • Schaar
 • Plakband
 • Stopwatch (als variatie word gebruikt)

Meer informatie Wikipedia

Gerelateerde activiteiten