Zaklopen


Zaklopen is een Oud Hollands spel dat erg leuk is om te spelen met een groep. Tijdens zaklopen springen de deelnemers in een jute zak over een vooraf afgesproken speelveld.

Je kan dit spel spelen in teamverband of individueel.

Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding zaklopen
Zaklopen is een Oud Hollands spel wat leuk is om met een groep te spelen.

Zaklopen spel uitleg

Voordat jullie kunnen gaan zaklopen moeten er jute zakken klaar liggen. Onder benodigdheden staat het volledige lijstje met spullen die nodig zijn.

Maak een speelveld en leg aan de kinderen uit wat jullie gaan doen. Misschien heeft een kind uit de groep als eens zak gelopen. Kan hij of zij vertellen hoe het werkt?

Zaklopen kan zowel individueel tegen elkaar gespeeld worden of als team. Individueel gaan steeds twee deelnemers tegen elkaar strijden. Op een vooraf afgesproken speelveld moeten de deelnemers tot een bepaald punt, aangegeven met een pylon, springen in de zak en dan weer terug naar het begin punt.

Als team speel je in een estafette vorm. Ieder teamlid moet dan in de jute zak een bepaalde afstand heen en weer afleggen en de de zak aan de volgende deelnemer geven. Het team waarvan alle leden als eerste heen en terug zijn geweest winnen het spel.

De meningen zijn verdeeld over de beste tactiek om te zaklopen. Er zijn twee groepen: de springers en de lopers. Tijdens het springen trek je de zak stevig omhoog terwijl je springt, tijdens het lopen stop je beide voeten in de punten van de zak en loop je op een 'normale' manier over het veld. Wat de beste manier is zul je zelf moeten kiezen als je het ervaart!

De deelnemer(s) die als eerste in de zak heen en weer zijn gelopen of gesprongen wint het spel.

Variaties Zaklopen

  1. In plaats van een wedstrijd, waarin steeds twee deelnemers tegen elkaar spelen, kun je ook de tijd bijhouden (stopwatch) als een speler het parcours aflegt. Schrijf alle tijden op een groot bord en je hebt een lijst met alle tijden. Wie is het snelste? Maak een top 5.
  2. Zijn de zakken groot? Kunnen twee deelnemers tegelijk erin heen en weer springen? Laat steeds tweetallen tegen elkaar spelen.
  3. Een leuke alternatief is de activiteit Spijkerpoepen. In dit eveneens Oud Hollands spel moeten deelnemers een spijker die aan een draadje aan de broek is bevestigd in een flesje 'poepen'.

Tips

  • Oefen met de deelnemers eerst hoe je moet springen in een zak. Leg duidelijk uit welke technieken ze kunnen gebruiken.
  • Laat kinderen van dezelfde leeftijd tegen elkaar spelen. Oudere kinderen kunnen vanzelfsprekend beter zaklopen dan een jong kind. Zorg dat iedereen het naar zijn zin heeft.
  • Spreek met de groep duidelijk de spelregels af. Wat moet er gebeuren en wat is het speelveld. Zijn er aanvullende spelregels? Communiceer deze duidelijk met de groep.

Benodigdheden

  • Jute zakken
  • Pylonnen / pionnen
  • Optioneel Stopwatch
Gerelateerde activiteiten