Zitvoetbal


Zitvoetbal is een variant van voetbal en wordt meestal binnen gespeeld, en op kleinere speelvelden. Het spel kent meerder variaties en is een leuk tussendoortje tijdens de gymles. Om het spel te kunnen spelen is een schone vloer een aanrader.

Tekst gaat verder onder de afbeelding zitvoetbal voetbal spelletje

Zittend voetballen

Er zijn twee teams die het tegen elkaar opnemen. Afhankelijk van de grootte van het speelveld, moeten de teams uit 3 tot 10 deelnemers bestaan.

Er wordt gespeeld volgens de gewone voetbalregels (de bal mag niet met de handen worden aangeraakt, er wordt met de voeten getrapt (of met het hoofd, als dat kan), en het is de bedoeling om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen.

Het enige verschil met "echt" voetbal is dat de spelers niet staan, maar op de grond zitten. Ze mogen op handen en voeten rondkruipen, maar ze mogen niet opstaan.

Variaties

  1. In plaats van een voetbal kun je ook een zachte bal of een ballon gebruiken.
  2. Zitvoetbal kan ook gespeeld worden zonder gebruik te maken van doeltjes, het enige doel is dan om de bal zo lang mogelijk met je voeten over te spelen. Het is raadzaam een zachte, grote bal te gebruiken, bijvoorbeeld een strandbal.

Tips

  • Moedig iedereen aan om te proberen de bal op de grond te houden. Dit is een goede manier om de benen te trainen en brengt zo minimale risico's met zich mee, aangezien de deelnemers tijdens het spel zitten.

Benodigdheden

  • Voetbal
  • Twee goals
  • Speelveld (bijvoorbeeld een gymzaal)
Gerelateerde activiteiten