Apparaten demonteren


Tijdens deze activiteit ontdekken kinderen hoe ze met behulp van gereedschap oude apparaten kunnen demonteren. Ze demonteren een apparaat en onderzoeken daarmee hoe dit apparaat in elkaar zit. Hoe zit het vast, wat zit waaraan? De kinderen zoeken daarbij naar geschikt en passend gereedschap om hun apparaat uit elkaar te kunnen halen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding apparaten demonteren
Een apparaat bestaat soms uit duizenden kleine onderdelen.

Apparaten uit elkaar halen

Begin al een paar weken voordat je deze activiteit zou willen gaan doen met het verzamelen van oude apparaten. Er staan suggesties voor het soort apparaten in de benodigdheden. De kinderen kun je een speciale begeleidende boodschap meegeven met het verzoek de apparaten mee te nemen..

Voordat de activiteit begint, leg je alle apparaten op een tafel. Zorg dat er voldoende gereedschap is om de apparaten uit elkaar te halen. De instructies voor het materiaalgebruik omvatten ook aanbevelingen hiervoor. Er wordt aangeraden dat de kinderen deze oefening alleen doen. Indien nodig kun je echter meerdere kinderen naast elkaar laten werken.

Let op: Voor deze activiteit moeten de volgende voorzorgsmaatregelen getroffen worden:
  • Als er stekkers en snoeren aan apparaten zitten moeten deze er vooraf afgeknipt worden om te voorkomen dat kinderen ze in het stopcontact steken.
  • Gebruik alleen apparaten waarvan de batterijen of accu’s eruit gehaald kunnen worden en haal deze er ook van tevoren uit. Daarmee voorkom je dat kinderen in aanraking komen met schadelijke stoffen of een schok kunnen krijgen.
  • Verhinder dat kinderen in printplaten gaan zagen, er kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen.

De activiteit

Leg het kind uit dat het een apparaat mag kiezen om uit elkaar te halen. Om ervoor te zorgen dat de activiteit veilig verloopt, is het belangrijk om eerst uit te leggen welke gereedschappen er klaar liggen, waar ze voor bedoeld zijn en hoe de kinderen ze kunnen gebruiken. Maar laat ook zien dat een schroevendraaier moet passen bij de schroef. Is het een kruiskop of niet, enzovoort. Bij verkeerd gebruik gaan de schroeven bijvoorbeeld kapot. Maak het kind duidelijk dat het gaat demonteren en niet gaat slopen. Het is dus niet de bedoeling dat er dingen stuk gaan maar dat ze uit elkaar worden gehaald.

Begeleiding

Het kind gaat zelfstandig een apparaat demonteren. Sommige kinderen hebben het nodig om door de pedagogisch medewerker extra gestimuleerd te worden om apparaten niet alleen maar open te maken, maar ook verder te onderzoeken. Loop daarom regelmatig naar het kind toe en vraag hoe het gaat of dat je kunt helpen of hoeveel onderdelen hij/zij al heeft, enzovoort.

Afsluiting

Het kind kan zelf bepalen of hij/zij klaar is. Let hierbij op of het kind voor zichzelf inderdaad klaar is of dat het kind niet meer weet hoe het verder kan. In het laatste geval kan je aanwijzingen geven.

Laat het kind zelf opruimen en dingen die echt niet meer bruikbaar zijn weggooien. Bespreek de activiteit nog even na met de kinderen. Vonden de kinderen het leuk om de apparaten uit elkaar te halen? Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat het kind kwijt kan wat hij kwijt wil.

Tips

Om kinderen veilig met gereedschappen om te laten gaan, is het belangrijk dat de materialen: op een veilige manier opgeborgen worden en op een veilige manier gebruikt worden.

  • De activiteit kan ook door jongere kinderen worden uitgevoerd. Je moet er dan wel opletten dat het apparaat niet te ingewikkeld is om uit elkaar te halen. Je kan de jongste kinderen ook de opdracht meegeven om de losse onderdelen te sorteren op vorm. Ook hebben jonge kinderen meer instructie nodig over het gebruik van de gereedschappen.
  • Voor oudere kinderen is het belangrijk om een extra doe-opdracht mee te geven. Een aantal ideeën worden bij variaties genoemd.

Variaties

  1. Je kunt deze activiteit ook door een aantal kinderen naast elkaar laten doen.
  2. Door de kinderen een opdracht bij de demontage mee te geven krijgt de activiteit wat meer een doel. Er zijn vele mogelijkheden o.a.:
    -Je kunt het kind vragen een klein verslagje te maken.
    -Je kunt het kind met de losse onderdelen weer iets nieuws laten maken, bijvoorbeeld een robot.
    -Je kunt sommige onderdelen opnieuw laten gebruiken.

Techniekhoek

Er kan ook een techniekhoek speciaal voor deze activiteit ingericht worden. Hier kunnen vaste plekken gecreëerd worden waar het materiaal opgeruimd kan worden. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld foto’s van het materiaal te maken en op te hangen en daaronder het woord te schrijven. Zo leren kinderen ook hoe de diverse gereedschappen heten.

In een techniekhoek kun je ook aanwijzingen geven voor gebruik van materialen bijvoorbeeld door pictogrammen, foto’s of tekeningen.

In een dergelijke hoek kunnen werkbanken neergezet worden. De tafel waarop gedemonteerd word, moet tegen een stootje kunnen want kinderen schieten nog wel eens uit met een schroevendraaier. Het is handig als de kinderen de activiteit kunnen uitvoeren aan een soort van werkbank met bankschroef. De kinderen kunnen dan het apparaat even vastzetten in de bankschroef om het beter te kunnen demonteren.

Benodigdheden

  • Stevige tafel. Deze activiteit kan het beste uitgevoerd worden aan een grote, stevige tafel. De kinderen moeten echt de ruimte hebben.
  • Afgedankte scheerapparaten, radio’s, ladyshave, muis, toetsenborden, computers, naaimachines, enzovoort.
  • Setje schroevendraaiers, sleutels, hamer, nijptang, kniptangetjes, inbussleutels, ijzerzaag, enzovoort.
Gerelateerde activiteiten