Ballonraket maken
Door het maken van een ballonraket leren de kinderen over stuwkrachten en luchtdruk. Ze zullen beter begrijpen hoe een echte raket werkt of een vliegtuig met straalmotor.
Inhoudsopgave

De ballonraket
Voor dit ballonproefje moet je twee stoelen neerzetten waar je een touw tussen kan spannen. Om het touw heen doe je een rietje.
De ballon met het rietje beweegt langs het touwtje. Als de ballon wordt losgelaten, wil de lucht zo snel mogelijk uit de ballon. Hierbij wordt veel kracht opgebouwd en de ballon wordt naar voren geduwd. Deze kracht wordt ook wel een stuwkracht genoemd.
Wanneer de ballon aan het rietje vastzit, wordt het rietje ook naar voren geduwd. Het rietje om het touwtje laat je ballonraket in een rechte lijn vliegen. In echte raketten zorgen de gassen die ontstaan bij het verbranden van brandstof voor de stuwkracht.
Variaties
- Vraag aan de kinderen of ze kunnen verklaren waarom de 'raket' naar voren beweegt?
- Door te variëren in de hoeveelheid lucht die je in de ballon plaats kan je ervaren dat hoe meer lucht er in de ballon zit des te hoger de stuwkracht is.
Tips
- Als de ballon opgeblazen is kan je er een wasknijper opzetten zodat de lucht niet kan ontsnappen. Als je de raket vooruit wil laten gaan haal je de knijper eraf.
- Door van een kartonnetje, bijvoorbeeld een wc-rol, een echte raket te knutselen wordt dit proefje steeds echter.
Benodigdheden
- ballon
- plakband
- rietje
- 2 stoelen
- 3 meter touw (glad touw)
- wasknijper