Blaaspijp maken


Wie heeft het niet gedaan vroeger? Pijltjes schieten met een blaaspijp. In deze activiteit gaan we zelf een blaaspijp maken en daarmee pijltjes schieten. Je kan gemakkelijk een geweer maken van pvc buis van de bouwmarkt. Alle wat je nodig hebt zijn een paar pvc buizen, een zaag en wat tape. Doe je mee?

Tekst gaat verder onder de afbeelding blaaspijp maken
Een blaaspijp van pvc buis kan je maken zoals je zelf wilt. Wees creatief en maak een unieke blaaspijp.

Hoe maak je een blaaspijp?

Een blaaspijp maken is een leuke technische activiteit. Maar hoe maak je een blaaspijp? Wij zochten het uit en hebben een stappenplan gemaakt:

Stap 1
Zaag de PVC buis op de gewenste maat. Wij zagen een lang stuk van ongeveer 55 cm en een paar kleinere stukjes van 10 tot 15 cm. Deze kunnen we later als vizier op de 'loop' monteren.

Stap 2
Leg de gezaagde PVC buizen op elkaar en tape ze aan elkaar vast met isolatie tape. Als je isolatietape onder spanning aanbrengt rekt deze een beetje uit. Hierdoor kan je de blaaspijp buizen strak tegen elkaar aan tapen.

Stap 3
Maak van het touw een schouderband waardoor je de blaaspijp over je schouder kan hangen. Je kan hier ook een strook stof voor gebruiken.

Stap 4
De blaaspijp is nu gemaakt. Je kan eventueel de blaaspijp verder versieren met de stiften of de extra versiersels.

Stap 5
Voordat je de blaaspijp kan gebruiken moet je nog papieren pijltje rollen. Hieronder leggen we uit hoe je dit kan doen.

Blaaspijp pijltjes maken

Het maken van de blaaspijp pijltjes kan soms een uitdaging zijn. Hoe meer blaaspijp pijltjes je maakt hoe handiger je er in zal worden. Om de juiste pijltjes te kunnen maken heb je een aantal spullen nodig:

 • Magazine (bijvoorbeeld de Allerhande of Linda magazine)
 • Schaar
 • Spuug of plakband

Knip met de schaar lange stroken van de magazine pagina's. De stroken mogen ongeveer 4-5 cm breed zijn. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe je de beste blaaspijp pijltjes van papier kan maken.

Variaties

 1. Door te experimenten met de lengte van de blaaspijp komt je erachter wat het beste werkt.
 2. Hoe komt het dat de pijltjes weggeschoten worden als je in de blaaspijp blaast? Door de verplaatsing van lucht, de lucht kan niet uit de buis weg, wordt het pijltje naar buiten geschoten.

Tips

Let op: het maken van een blaaspijp is niet zonder risico's. Maak daarom duidelijke regels over wat wel mag en wat niet. Draag bij het gebruik van de blaaspijp altijd een beschermbril.

Benodigdheden

 • PVC elektrabuis
 • Isolatie tape
 • Stiften (permanent markers)
 • Schaar
 • Zaag (een ijzerzaag werkt goed)
 • Een stukje touwtje van 50 cm lang
 • Versiersels zoals veren, stickers of gekleurde tape
Gerelateerde activiteiten