Bliktelefoon maken
Het maken van een echt werkende bliktelefoon is een geweldige activiteit voor kinderen. In deze activiteit gaan de kinderen een bliktelefoon maken van twee blikjes en en en draad en leren ze waarom en hoe deze blikjes telefoon werkt. Ze zullen verbaasd zijn over hoe goed een bliktelefoon werkt.

Blikjes telefoon
Om zelf een blikjes telefoon te maken heb je 2 lege blikken nodig, een hamer, een spijker of een schroef, plakband of ducttape en een lang stuk draad (ongeveer 10 tot 30 meter lang).
Doe plakband of ducttape rond de randen van elk blikje om eventueel scherpe randen van het metaal af te dekken.
Met de hamer en een spijker maak je een gat in de onderkant van het blikje, het gat moet net groot genoeg zijn om het touwtje er doorheen te halen.
Steek het uiteinde van het touwtje door het eerste blikje (het is gemakkelijker als je een klein stukje plakband op het rafelige uiteinde plakt) en leg er een knoop in om te voorkomen dat het touwtje terug door het gat glipt. Steek het andere uiteinde van het touwtje door het andere blikje en leg ook hier een knoop in.
Loop langzaam uit elkaar met de blikjes in de hand totdat het touw recht en strak staat. Plaats het blikje tegen je oor, en praat en luister om de beurt! Je hebt nu een bliktelefoon waar je echt doorheen kunt praten.
Werken blikjes telefoons echt?
Het werkt echt. Maar de geluidskwaliteit hangt af van de grootte en het materiaal van het blikje (en ook van de vorm van het uiteinde waaraan de snaar is bevestigd), het soort snaar en hoe strak de snaar wordt gehouden. Als je de snaar strak trekt en in het blikje praat, laat je stem de snaar trillen. De trillingen gaan dan door het touwtje en komen in de lucht in het ontvangende blikje, en veranderen dan in hoorbare geluidsgolven.
Hoe werkt een blikjes telefoon?
Als je praat, laten je stembanden de lucht voor je mond trillen. Als je in een blikje, of in een papieren of plastic beker praat, gaat het uiteinde van het blikje of de beker trillen. Die trillingen gaan via de draad naar de andere kant, waar ze de lucht aan de ontvangende kant aan het trillen brengen. Dus als je het tegen je oor houdt, pikken de kleine haartjes binnenin je oor de trillingen op, sturen deze informatie naar je hersenen, en die interpreteren het als geluid.
Hoe lang kan een blik telefoon zijn?
De langste werkende blik telefoon is 242.6 meter lang en dit record staat op naam van een Japans bedrijf.
Variaties
- Kan je een telefoon gesprek voeren om een hoek heen? Probeer het en ontdek of het werk!
- Probeer het geluid te vergelijken tussen het spreken in het blikje en het spreken buiten het blikje. Klinkt het anders als je door de telefoon spreekt?
- Kan je ook een blikjes telefoon maken met 3 draden? Is het mogelijk om met 3 personen te gelijk te bellen?
- De blikjes kunnen versierd worden met stiften, verf en papier.
Tips
- Je kunt elkaar beter horen als het touw tussen de blikjes gespannen is (strak staat). Alleen dan kunnen namelijk de geluidstrillingen door de draad gaan en ontvangen worden.
- Om een nog betere telefoon te maken kan je visdraad gebruiken. Dit glijdt de geluidstrillingen nog beter.
Benodigdheden
- Hamer
- Spijker of schroef
- 2 lege blikken (bijv. soep of bonen blikken)
- 5 meter touw
- Plakband / duct tape