Bloemen verkleuren


Bloemen verkleuren met kleurstof is een leuk experiment waarbij de kinderen ontdekken hoe je een bloem kan laten verkleuren door kleurstof in het water te doen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding bloemen verkleuren kleurstof

Bloemen kleuren met kleurstof

Om bloemen te kleuren met een kleurstof moeten we eerste de bladeren van de stel van de anjer halen. Laat de bloem nu een uur zonder water liggen. Zo zal de bloem straks sneller de kleurstof op nemen: de bloem is dorstig.

Doe water in de vaas of het glas en meng een theelepel voedingskleurstof of inkt door het het water. Knip het uiteinde van de bloem af en zet ze in het water met de kleurstof.

Na een paar uur kan je al kleine verkleuringen zien in het blad van de bloem. Laat ze een paar uur staan. Laat ze een paar dagen staan voor het maximale resultaat.

Hoe werkt het?

In de stengel van de bloem zitten kleine buisjes, nerven genaamd, waardoor de bloem water kan opzuigen. De nerven in deze bloemblaadjes veranderen van kleur als het gekleurde water daar komt. Ze worden steeds donkerder naarmate er mee water opgenomen wordt.

Tips

  • Als je de steel van de bloem kleiner knipt moet je er rekening mee houden dat de bloem wel rechtop in de vaas of het glas moet kunnen staan.

Variaties

  1. Na een paar dagen neemt de bloem niet langer water op. Haal ze uit het water en laat ze drogen (droogbloemen).

Benodigdheden

  • een witte anjer
  • een glazen vaas of glas
  • voedingskleurstof of inkt (bijvoorbeeld ecoline)
  • een schaar
Gerelateerde activiteiten