Camera obscura maken


Een camera obscura is de meest eenvoudige camera die je je kunt voorstellen. Het is de voorloper van de moderne fototoestellen. Het is enkel een klein gaatje in een donkere kamer. Men beweert dat zelfs in de oertijd al gebruik werd gemaakt van camera obscuras. Nog steeds kun je een camera obscura gebruiken. Deze vorm van "pinhole-fotografie" levert vaak bijzondere resultaten op.

Tekst gaat verder onder de afbeelding camera obscura maken
De camera obscura kan je verbeteren door een kartonnen schuifje te maken wat de sluiter is. Zo hoef je niet bij elke foto het zwarte tape eraf te halen.

Wat is een camera obscura?

De letterlijke betekenis van "Camera obscura" is "donkere kamer". Dit is in principe een afgesloten ruimte - klein of groot - waarin het invallende licht in tegengestelde richting wordt geprojecteerd op de tegenoverliggende wand. Het belangrijkste is dat het gaatje (pinhole) heel klein is. Als op de projectiewand een lichtgevoelige coating wordt aangebracht, kan het beeld ook permanent worden vastgelegd.

Aanvankelijk werd voor een camera obscura geen lens gebruikt. De beelden worden gekenmerkt door een oneindige scherptediepte. Bovendien treedt er geen vervorming op, waardoor een specifiek soort beeld ontstaat.

Zo maak je een camera obscura

 1. Meet het middelpunt aan de voorkant van de schoenendoos.
 2. Snijd een vierkant uit van ongeveer 1 x 1 centimeter.
 3. Plak een stuk aluminiumfolie van ongeveer 3 x 3 centimeter over het gat.
 4. Maak met een naald een klein, perfect rond gaatje in het midden van de folie.
 5. Verf de binnenkant van de schoenendoos zwart.
 6. Dicht het gat aan de buitenkant af met zwarte tape. Dit is de sluiter van de camera.

Hoe maak je een foto?

Als je camera obscura klaar is, kun je beginnen met het maken van een opname. Plaats in een donkere kamer (doka) een vel fotopapier op de binnenwand voor de sluiter en zorg ervoor dat alles perfect beschermd is tegen het licht.

Plaats vervolgens de camera voor het onderwerp en open de sluiter door het zwarte plakban weg te halen. De belichtingstijd wordt door veel factoren bepaald, je moet dus gokken hoe lang de sluiter open moet blijven.. Een goed begin is 10 tot 20 seconden, maar soms heb je een paar minuten belichting nodig. Tijdens de opname moet het onderwerp volledig stil blijven liggen.

In de donkere kamer kan je het belichte papier ontwikkelen en fixeren. Het beeld is dan het negatief, dat je kunt gebruiken om je uiteindelijke foto mee te belichten. Het is even oefenen maar als het leuk heb je zelf een fototoestel gemaakt!

Variaties

 1. Door de foto's ook af te gaan drukken leren de kinderen het hele proces van foto tot aan afdrukken.
 2. Je kan ook een camera obscura maken van een Pringles bus, een wc-rol of iets anders.
 3. Een camera obscura kan je ook maken van een kamer. Verduister te kamer zodat het echt goed donker is en zorg dat er ergens via een klein gaatje licht naar binnen komt. Je zal zien dat er nu een projectie op de muur komt.

Tips

 • Er zijn ook speciale lenzen te koop die je op een digitale camera kan plaatsen. Deze lenzen bootsen het 'pinhole' camera obscura na.
 • Door een lichtmeter te gebruiken kan je nauwkeuriger bepalen hoe lang de 'sluiter' open moet staan. Je kan het licht ook meten met een digitale camera.

Benodigdheden

 • Schoenendoos
 • Stukje aluminiumfolie
 • Naald
 • Zwarte plakband
 • Lat
 • Potlood
 • Schaar
 • Zwarte verf
 • Fotopapier
 • Camera
Gerelateerde activiteiten