Cola mentos experiment


Is het je ooit opgevallen dat als je een rietje in cola of een frisdrank doet, er veel bubbels op het rietje komen? Waarom gebeurt dat? En gebeurt het als je andere dingen in frisdrank doet ook?

Tijdens het cola mentos experiment gaan we uitzoeken wat er gebeurd als je een paar Mentos snoepjes in cola doet. Het is een van de meest populaire experimenten online, de mentos fonteinen gingen letterlijk (online) de wereld over.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Cola mentos experiment

Cola mentos fontein

Volg de volgende stappen op een cola mentos fontein te maken:

 1. Zorg ervoor dat je dit experiment doet op een plaats waar het niet erg is als er overal cola uit de lucht komt vallen. Buiten op een grasveldje of pleintje is perfect, doe dit cola mentos proefje dus niet binnen!
 2. Zet de cola light rechtop en draai het deksel eraf. Zet er een soort trechter of buis overheen zodat je de Mentos er tegelijk in kunt laten vallen (ongeveer de helft van de verpakking is een goede hoeveelheid).
 3. Tijd voor het leukste gedeelte, laat de Mentos in de cola Light vallen en ren zo snel mogelijk weg! Als je het goed gedaan hebt moet er een enorme fontein van cola uit de fles komen spuiten, het is een zeer indrukwekkend gezicht. Het record staat op ongeveer 9 meter hoogte!

Cola mentos proefje uitleg

Hoewel er een paar verschillende theorieën zijn over hoe dit experiment werkt, is de meest voorkomende verklaring de combinatie van kooldioxide in de cola light en de kleine putjes die op de snoepjes van Mentos te vinden zijn.

Het belangrijkste is de koolzuurgas die wordt toegevoegd als de drank in de fabriek in de fles wordt gepompt. Het komt pas vrij uit de vloeistof als je het in een glas schenkt en drinkt, soms komt het ook vrij als je het deksel opent ( nog meer als) je het van tevoren schudt. Dit betekent dat er een heleboel koolzuurgas zit te wachten op het ontsnappen van de vloeistof in de vorm van bubbels.

Het laten vallen van iets in de cola light versnelt dit proces door zowel de oppervlaktespanning van de vloeistof te breken als door het laten ontstaan van bubbels op het oppervlak van de Mentos. De snoepjes van de Mentos zijn bedekt met kleine kuiltjes (een beetje zoals een golfbal), waardoor het oppervlak drastisch groter wordt en er zich een enorme hoeveelheid belletjes op het oppervlak van de Mentos kan vormen.

Het experiment werkt beter met cola light dan andere frisdranken vanwege de iets andere ingrediënten en het feit dat het niet zo kleverig is. Ik vond ook dat Cola Light die meer recentelijk was gebotteld beter werkte dan oudere flessen die misschien wat van hun koolzuurhoudende frisdrank te lang in de winkelschappen hebben gelegen, controleer de fles op de datum.

Variaties

 1. Probeer dit proefje eens met andere soorten frisdrank. Cola light zou het beste werken en wordt aanbevolen omdat het minder kleverig is dan gewone frisdrank. Maar gewone frisdrank zou ook moeten werken. Vergelijk de resultaten van gewone frisdrank en cola light met elkaar. Wat valt er op?
 2. De koolzuur in de vloeistof is wat de reactie moet veroorzaken: probeer dit experiment met koolzuurhoudend water eens. En met normaal water? Wat gebeurt er dan?
 3. Vergelijk de resultaten van Mentos met fruit- en muntsmaak.
 4. Wat gebeurt er als je andere ingrediënten aan de cola of frisdrank toevoegt: zout, meel, suiker, bakpoeder, pinda's.

Tips

Terwijl je alle koolzuurhoudende dranken voor het Mentos cola experiment kunt gebruiken, zijn er een paar tips die je in gedachten moet houden om de beste uitbarsting te krijgen:

 • Laat de cola opwarmen tot kamertemperatuur. Zoals de meeste chemische reacties vindt het proces sneller plaats bij een warmere temperatuur. Je krijgt meer koolzuur (prik) en dus een betere uitbarsting met behulp van warmere vloeistof.
 • Open de fles frisdrank niet voordat je klaar bent om te starten met de proef. Het doel is om zoveel mogelijk opgeloste kooldioxide (koolzuur) in de fles te houden.
 • Zorg ervoor dat je alle Mentos-snoepjes in één keer erin laat vallen. Je kunt een apparaat kopen om je daarbij te helpen, maar een eenvoudige oplossing is om een stuk papier of dun karton in een koker te rollen. Plaats een vinger of wijsvinger over het uiteinde van de koker om het snoep op zijn plaats te houden en laat dan een hele rol mentos erin vallen. Als je klaar bent, open je de fles en laat je de snoepjes vallen.
 • Sommige mensen beweren dat cola light de beste frisdrank is voor het experiment. Als het voorhanden is gebruik het dan.

Benodigdheden

 • grote fles cola light
 • ongeveer een halve rol Mentos
Gerelateerde activiteiten