Cola met melk


Ben je benieuwd wat er gebeurt als je melk en cola met elkaar mengt? Nou, vandaag gaan we een spannend proefje doen waarbij we deze twee ingrediënten gaan combineren. We gaan zien hoe ze reageren en wat er allemaal gebeurt. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen met ons bruisende avontuur!

Tekst gaat verder onder de afbeelding cola met melk proefje

Het Cola en Melk Experiment

Melk is wit en cola is donkerbruin. De ene is zonder prik en de andere met. Je kunt ze beide drinken. Maar wat gebeurt er wanneer je melk en cola mengt? Dat gaan we ontdekken tijdens dit leuke experiment!

Laten we nu doorgaan naar de stappen om het experiment uit te voeren en de resultaten te zien.

Stap 1:
Draai de dop van de fles cola en neem een klein slokje cola. Proef je de bubbels?

Stap 2:
Schenk heel voorzichtig een beetje melk in de fles cola. Zorg ervoor dat je langzaam schenkt om morsen te voorkomen. Je kunt een trechter gebruiken om het gemakkelijker te maken.

Stap 3:
Draai de dop weer stevig op de fles.

Stap 4:
Houd de fles een paar seconden ondersteboven, met de dop stevig vastgedraaid. Wees voorzichtig om niet te morsen. Je kunt hiervoor het beste de gootsteen of een dienblad gebruiken.

Stap 5:
Zet de fles weer rechtop op tafel. Zorg ervoor dat hij stevig staat en niet omvalt.

Stap 6:
Laat de fles met het mengsel een hele dag staan op een veilige plek waar hij niet omgestoten kan worden.

Stap 7:
Na een dag, bekijk wat er is gebeurd met het mengsel in de fles. Observeer eventuele veranderingen in kleur, vorming van vlokken en andere opvallende effecten.

Beantwoord de volgende vragen:

 • Wat is er nu gebeurd met het mengsel?
 • Hoe denk je dat deze veranderingen ontstaan zijn?

Schrijf je observaties op en geniet van het ontdekken van de fascinerende reactie tussen melk en cola!

Uitleg

Wanneer je melk in een fles cola schenkt, ontstaat er een interessante reactie tussen de twee vloeistoffen. Laten we eens kijken naar wat er precies gebeurt!

Als je de melk in de cola schenkt, zul je meteen zien dat er prik uit de cola vrijkomt, wat resulteert in een beetje schuim. Dit komt doordat de melk ervoor zorgt dat het koolzuurgas dat in de cola is opgelost, sneller vrijkomt.

Na het mengen van de melk en de cola, vindt er een chemische reactie plaats tussen de eiwitten in de melk en het fosforzuur in de cola. Deze reactie zorgt ervoor dat de eiwitten samenklonteren en vlokken vormen die door de vloeistof zweven. Dit proces wordt stremmen genoemd. De vlokken zakken langzaam naar de bodem omdat ze iets zwaarder zijn dan water.

In het begin is de vloeistof nog donkerbruin, maar na een dag zal je merken dat de kleur verandert. De vloeistof wordt geleidelijk lichter en doorzichtiger, terwijl de vlokken donkerder worden. Dit komt doordat de vlokken de bruine kleurstof uit de cola opnemen.

Variaties

 1. Je kunt experimenteren met verschillende soorten melk, zoals volle melk, magere melk of zelfs plantaardige melk. Zal de reactie hetzelfde zijn?
 2. Probeer het experiment met verschillende merken cola. Denk je dat het resultaat anders zal zijn?
 3. Voeg wat voedingskleurstof toe aan de melk voordat je het mengt met de cola. Zal dit de uitkomst beïnvloeden?

Tips

 • Doe het experiment in een gootsteen of op een dienblad om morsen te voorkomen.
 • Vraag altijd om hulp van een volwassene bij het openen van de fles cola en het hanteren van eventuele scherpe voorwerpen.
 • Maak foto's van elke stap om je experiment vast te leggen en te delen met je vrienden.

Benodigdheden:

 • Een kleine fles cola (500 ml)
 • Melk
 • Tijd - 10 minuten op de eerste dag, 5 minuten op de tweede dag
Gerelateerde activiteiten