Dam bouwen


Een dam bouwen hebben we allemaal al eens gedaan. Wie heeft er niet op het strand een dam gebouwd in de branding? Een strijd die je helaas vrijwel nooit wint. Tijdens deze activiteit gaan we zelf een dam bouwen en kijken hoe we deze kunnen optimaliseren.

Zelf een dam bouwen

Door zelf een dam te bouwen leren de kinderen hoe een dam in het echt ook gebouwd wordt. De kracht van water is enorm en moet tegen gehouden worden door sterke materialen. Bijvoorbeeld beton, staal en stenen. Een echte dam houdt het water tegen maar laat vrijwel altijd ook water door. Zo blijft het stromende water goed onder controle en wordt voorkomen dat stukken land of huizen onder water komen te staan.

Deze activiteit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

De activiteit

Voordat we echt kunnen beginnen met het maken van de dam is het belangrijk dat alle spullen (zie benodigdheden) klaar staan en de kinderen ook oude kleren aan hebben die vies mogen worden.

Maak van het zand een berg van ongeveer 60 cm lang, 55 cm breed en 15 cm hoog. Deze berg zand is vanaf nu het 'land'. Vergelijkbaar met het gebied waar wij zelf bijvoorbeeld wonen, daar staat ook geen water.

Dwars door het land maken we nu met onze vinger een geul. Het land is nu in tweeën verdeeld. De geul noemen we vanaf nu de 'rivier'. Door de geul (de 'rivier') die we zojuist gemaakt hebben gieten we nu vanaf één kant water. We hebben nu een echt rivier. Het water stroomt alleen weg. Daar komt de dam goed van pas!

Allereerst gaan we de oevers van het land steviger maken. Waarschijnlijk is het je al opgevallen dat het langzaam afbrokkelt. Dit willen we natuurlijk niet. Met klei kan je de 'oevers' van de 'rivier' steviger maken. In het midden van de rivier leggen we nu klei. We hebben nu een simpele dam gemaakt. De stroming van het water wordt al tegen gehouden.

Als we nu meer water door de rivier laten stromen zien we dat de dam al best veel water tegenhoudt, de rivier achter de dam komt bijna droog te staan.

Verbeter de dam met klei zodat bijna al het water tegen gehouden wordt. Maar let op: de rivier mag niet overstromen en aan de andere kant van de dam ook niet droog staan. We moeten er dus voor zorgen dat er wel een beetje water doorgelaten wordt. Pas de dam zo aan dat er wel een beetje water door kan sijpelen of stromen. Dit kan door bijvoorbeeld de vorm van de dam te veranderen en de dam met zand en saté stokjes te bewerken. De kinderen gaan door totdat het gelukt is om het water onder controle te houden.

Laat de kinderen experimenteren met het materiaal. Klei is zwaar en blijft liggen, terwijl zand wegspoelt. Door de juiste materialen te combineren ontstaat een sterke dam.

Variaties

  • Laat de kinderen andere manieren bedenken om het water tegen te houden. Zorg dat er ook andere materialen beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld: een plastic zak, bakstenen, knikkers etc.
  • Nu de dam af is kunnen de kinderen er mee spelen. Kunnen ze de dam nog beter maken?

Tips

  • Doe dit proefje buiten, dit scheelt veel opruim/schoonmaak werk.
  • Zorg dat de kinderen oude kleren aan hebben die vies mogen worden.
  • Laat de kinderen experimenteren hoe ze nog meer een dam kunnen bouwen.
  • Nu de dam gebouwd is kunnen de kinderen ermee spelen en eventueel de dam zelfs uitbreiden.

Benodigdheden

  • Water
  • Gieter met een inhoud van minimaal 5 liter
  • 1 kg zand
  • 0,5 kg natuurklei
  • 10 lange satéstokjes
Gerelateerde activiteiten