Ei in azijn proefje
Hebben jullie ooit een ei met een zachte schaal gezien? Zo'n ei wordt een windei genoemd en je kunt er niet echt iets mee doen. Het is niet eetbaar en heel erg fragiel. Een leuk experiment is echter dat je van een kippenei met harde schaal een ei met zachte schaal kunt maken. Het vergt een beetje geduld, maar het eindresultaat is verbazingwekkend.
Inhoudsopgave
Het ei experiment
Leg een ei in het potje en bedek het met azijn. Je kunt de azijn ook een kleurtje geven met kleurstof om zo een gekleurd ei te krijgen.
Er ontstaan bubbels op de eierschaal. Dit is het zuur in de azijn dat reageert met het calciumcarbonaat (kalk) in de eierschaal. Deze reactie produceert een gas dat koolzuurgas heet.
Na ongeveer 48 uur kan het ei uit de azijn worden gehaald en afgespoeld met water. Soms drijft er een laagje bruin schuim op, maar dat is gemakkelijk weg te spoelen. De harde buitenkant van het ei is verdwenen en het eiwit en de dooier zijn omgeven door een dun vliesje.
Variaties
- Het ei is nu een stuk zachter geworden. Stuitert het ook? Probeer het voorzichtig.
- Door in het donker met een fel zaklampje op het windei te schijnen ontstaat er een bijzonder schouwspel: het ei licht rood op en is een beetje doorzichtig.
Tips
- Het proefje zelf kost niet veel tijd. Echter bestaat een groot deel van dit experiment uit wachten tot de schil opgelost is in de azijn. Houdt hier dus rekening mee.
Benodigdheden
- rauw ei
- glas
- azijn
- water