Ei in fles


Kan een ei uit zichzelf in een fles komen? Een ei kan zich zelf niet verplaatsen, maar door luchtdruk kan deze wel in een glazen fles worden geperst zonder dat je het ei aanraakt! In dit leuke en leerzame experiment ontdekken de kinderen meer over de dichtheid van stoffen en de luchtdruk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding ei in fles proefje

Ei in de fles proefje

Verwijder de schaal van het hardgekookte ei en leg het op de opening van de glazen fles. Stel aan de kinderen wat vragen met betrekking tot het experiment. Bijvoorbeeld:

  • Waarom past het ei niet in de fles?
  • Denk je dat het mogelijk is om het ei in de fles te krijgen?
  • Is het mogelijk dat het ei in de fles glijdt zonder het aan te raken?

Verwijder het ei van de fles en leg het op de tafel in de buurt. Plaats het binnen handbereik, want straks moet je snel zijn om het ei weer op de fles te leggen.

Scheur nu een strook dik papier af. Het is belangrijk dat je dik papier gebruikt, want je hebt iets nodig dat niet te snel zal verbranden als je het in brand steekt. Eventueel kan je ook dun (verpakking) karton gebruiken.

Steek het stukje papier voorzichtig aan met een aansteker of lucifer. Let op: Denk eraan om altijd voorzorgsmaatregelen te nemen als je met vuur werkt. Het is noodzakelijk dat er toezicht is van een volwassene.

Als het papier brandt, laat het dan voorzichtig maar snel in de glazen fles vallen en plaats direct het ei op de opening van de fles. Kijk nu hoe het ei langzaam in de fles glijdt. Als je geluk hebt, blijft het ei heel terwijl het de fles in gaat.

Hoe werkt het experiment

Omdat lucht ook massa bezit, heeft het ook andere eigenschappen, zoals druk en dichtheid. Lucht is daardoor in staat voorwerpen voort te duwen of te breken als het daarvoor de kans krijgt. Omdat luchtmoleculen rondom voorwerpen in alle richtingen evenveel druk uitoefenen op voorwerpen, zien we niet vaak dat lucht voorwerpen verplaatst of samendrukt. In dit proefje wordt de kracht van lucht zichtbaar!

Door de luchtdruk gaat het ei in de fles zonder dat wij het ei aanraken. Laten we eens precies onderzoeken wat er gebeurt.

Aan het begin van het experiment was de luchtdruk in de fles hetzelfde als de luchtdruk buiten de fles, omdat de lucht in de fles en buiten de fles dezelfde temperatuur hadden.

Nadat we het brandende papier in de fles hadden gedaan, begon de lucht in de fles warm te worden en uit te zetten. Een paar seconden nadat we het ei bovenop de fles hadden gelegd, doofde het vuur omdat er een gebrek aan zuurstof was en hield het papier op met branden. Hierdoor koelde de lucht in de fles weer af en kromp zodoende.

Wanneer de lucht samentrekt, wordt de luchtdruk in de fles minder dan de luchtdruk buiten de fles. Dit geeft een hogere luchtdruk buiten de fles waardoor het ei in de fles wordt gezogen.

Variaties

  1. Het ei in de fles experiment kan je ook met heet/kokend water doen. Vul de fles met heet water en leg het ei op de opening. Doordat het water gaat afkoelen zal ook de lucht afkoelen en wordt de ei in de fles gezogen.

Tips

  • Veiligheid: Omdat in dit experiment vuur gebruikt wordt, is toezicht van volwassenen noodzakelijk.

Benodigdheden

  • Hardgekookt ei ( zonder schaal)
  • Glazen fles
  • Een dik stuk papier
  • Lucifer of aansteker
Gerelateerde activiteiten