Ei laten vallen zonder te breken


Een ei laten vallen zonder te breken is een superleuke techniek activiteit waarbij de kinderen ontdekken hoe ze op de juiste manier het breekbare ei kunnen beschermen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding ei laten vallen zonder dat het breekt

Ei laten vallen zonder dat het breekt

Maak een constructie die je ei beschermt als hij naar beneden valt. Gebruik bij dit experiment de technische ontwerpmethode: ontwerp je toestel, test het om te zien of het werkt, verander je ontwerp om het beter te maken, en test het opnieuw om nieuwe resultaten te krijgen.

  1. Verzamel het materiaal. Om je toestel veilig te laten landen, heb je een houder nodig, wat interne opvulling en externe bescherming. Er is geen "juiste" set materialen, dus wees creatief en probeer veel dingen om te zien wat het beste werkt!
  2. Schets je ideeën op papier. Hoe ziet je lander eruit? Welke materialen ga je gebruiken? Probeer in het begin maar één soort bak, één soort vulling aan de binnenkant en één soort vulling aan de buitenkant te gebruiken.
  3. Maak je bouwsel en stop het ei erin. Test het uit door je toestelletje van grote hoogte te laten vallen. Als het ei niet barst, is je ontwerp een succes! Als het ei wel barst, pas je het ontwerp aan en test je het opnieuw.
ei laten vallen zonder te breken

Hoe werkt het?

Zwaartekracht is een aantrekkende kracht - het trekt aan een bepaalde massa, dat is de hoeveelheid "materiaal " waar iets van gemaakt is. De zwaartekracht van de aarde trekt aan je en houdt je op de grond; het houdt ook de atmosfeer en de maan op hun plaats. Als je je toestel laat vallen, trekt de zwaartekracht het naar de grond.

De interne bescherming rond je ei dempt de lading in de bak, zoals airbags in een auto de passagiers beschermen bij een ongeluk. De externe bescherming aan de buitenkant van de container beschermt het ei door de impact te absorberen die wordt gevoeld wanneer het landingsvaartuig de grond raakt.

Variaties

  1. Als het je gelukt is, probeer het ei dan van een grotere hoogte te laten vallen of verhoog de lading naar twee eieren. Probeer te landen op verschillende soorten ondergrond, zoals gras, tegels of water. Wat voor effect heeft het oppervlak op je landing? Hoe kan dit het ontwerp van je voertuig veranderen?
  2. Organiseer een wedstrijdje: wie kan zijn ei het snelst op de grond krijgen? Het langzaamst? Van de verste afstand? Met de minste botsingen?

Tips

  • Voor iets minder rommel kun je een hardgekookt ei gebruiken (dan zie je de barstjes wel nog). Je kunt het landingsoppervlak ook afdekken met een vuilniszak, of het rauwe ei in een afgesloten plastic zak doen voordat je het in het landingsvaartuig legt.
  • Laat het ei voorzichtig vallen. Wanneer je het ei laat vallen, houd het dan boven het oppervlak en laat het dan gewoon los. Gooi het ei niet naar beneden als je het laat vallen, want dan is de kracht van de klap groter en zal het ei sneller breken.

Benodigdheden

  • Rauwe eieren, of iets anders om te beschermen
  • Beker, kartonnen koker, doos, enz.
  • Beschermende materialen, zoals ballonnen, elastiekjes, knutselstokjes, rietjes, enz.
  • Vulling aan de binnenkant, zoals stof, verpakkingsmateriaal, papier, enz.
  • Pen of potlood
  • Papier
  • Tape
  • Schaar
Gerelateerde activiteiten