Hovercraft maken


Een hovercraft maken is een leuke technische activiteit waarin de kinderen ontdekken hoe een hovercraft werkt. Ze gaan zelf een mini hovercraft maken met behulp van een CD en een ballon. Wat werkt het beste en hoe kan je de hovercraft nog beter maken? Ontdek het met deze activiteit!

Tekst gaat verder onder de afbeelding hovercraft maken

Mini hovercraft bouwen

Een andere benaming voor een hovercraft is een luchtkussenvoertuig. Onder het voertuig bevindt zich een luchtkussen waardoor er bijna geen contact met de ondergrond is. De hovercraft zweeft eigenlijk een paar centimeter boven de grond. Hierdoor is er bijna geen weerstand en kan de hovercraft makkelijker bewegen.

In deze activiteit gaan we zelf een mini hovercraft maken met behulp van een ballon en een CD.

Stappenplan

Om de hovercraft in de juiste volgorde te maken is het belangrijk dat het stappenplan gevold wordt.

 1. Schroef de draaidop van de fles en lijm de dop in het midden op de CD, waarbij de opening van de dop over het gat in de CD wordt geplaatst.
 2. Controleer nu of de sportdop van het flesje dicht zit.
 3. Plaats de opgeblazen ballon zonder dat deze leeg loopt met het tutje op de sportdop.
 4. Zoek een gladde tafel of vloer en trek nu de sportdop open. Je zal zien dat de cd door de luchtdruk omhoog wordt geduwd. Geef het geheel een zacht zetje en je zal zien dat de hovercraft zweeft over het oppervlak. Je hebt nu een mini hovercraft gemaakt!

Hoe werkt een ballon hovercraft?

Als een voorwerp over een vlak schuift is er weerstand die we wrijving noemen. Wrijving is een bepaalde kracht die ontstaat wanneer dingen tegen elkaar wrijven. Deze wrijving kan dingen vertragen en de energie af doen nemen. De mini hovercraft die we van een CD met ballon hebben gemaakt laat lucht ontsnappen, en creƫert zo een luchtkussen onder de CD. Dit vermindert de wrijving tussen de CD en het tafelblad, waardoor de hovercraft vrij vlot beweegt.

Als de lucht in de ballon op is zal je merken dat de hovercraft minder makkelijk over een oppervlak kan schuiven.

Variaties

 1. Laat de kinderen nadenken over hoe ze hun hovercraft kunnen verbeteren. Kunnen we een aanpassing maken die de performance van de hovercraft ten goede komt? Bijvoorbeeld de vorm van de ballon, het formaat van de ballon, hoeveel lucht er in de ballon zit etc.
 2. Op welke oppervlak werkt de hovercraft het beste? Werk deze ook op water?

Tips

 • De ballon van de ballon hovercraft kan ter aanvulling met stiften en verf versierd worden.

Benodigdheden

 • 1 ballon
 • 1 CD
 • 1 waterflesje met sportdop
 • lijm of een lijmpistool
Gerelateerde activiteiten