Katapult maken
Een katapult maken is een spannende en uitdagende activiteit. Kinderen leren hoe een katapult werkt en hoe ze er veilig mee om kunnen gaan.
Wie maakt de beste katapult en lukt het om de meeste blikjes om te schieten?

Wat is een katapult?
De katapult werd uitgevonden in de vijfde eeuw voor Christus. Hij werd door de Romeinen uitgevonden en werd gebruikt tijdens oorlogen. Met behulp van deze katapulten konden zij stenen, speren, pijlen en andere voorwerpen naar vijanden en gebouwen slingeren. Daarnaast werd de (hand)katapult ook gebruikt voor de jacht. In de 14e eeuw werd de katapult, door de komst van vuurwapens, in oorlogen vervangen door kanonnen.
Er zijn verschillende soorten katapulten. Deze types worden in twee hoofdgroepen verdeeld:
- Het eenarmige krombaangeschut - Dit is een katapult die het voorwerp in een hoge boog afschiet.
- Het tweearmige vlakbaangeschut - Dit is een katapult die het voorwerp in een rechte lijn afvuurt.
In deze activiteit maken we een tweearmige vlakbaangeschut, oftewel: een hand katapult. Een katapult die iets recht vooruit, in een vlakke baan, schiet.
Hoe maak je een katapult?
Katapulten zijn er in alle vormen en maten. Zo maakten de Romeinen enorme katapulten op wielen die je met tientalen mensen moest bedienen en enorme stenen kon verschieten. Wij gaan een hand katapult maken van een tak.
Zoek in de tuin, het park of bos naar een mooie stevige v-vormige of y-vormige tak. Ga na of de tak tegen een beetje spanning kan door er met je vingers druk op te zetten. Sommige takken liggen namelijk al lang buiten en kunnen door weer en wind wat zwakker worden. Is de tak geschikt om er een katapult van te maken? Dan kan je deze eventueel nog afzagen of bijsnijden met een zakmes of keukenmesje. Zorg ervoor dat de tak mooi glad is en geen rare uitstekingen heeft.
Als de tak geschikt is om er een hand katapult van te maken vijl je in de twee uiteinden aan de bovenkant een kleine inkeping waar het elastiek in kan. Bevestig het elastiek en test of je katapult werkt door het elastiek voorzichtig naar achteren te trekken. Lijkt alles goed te werken, probeer dan eens of je iets kan wegschieten met het elastiek.
Katapult maken stappenplan
Stap 1
Zoek een geschikte tak in een V-vorm of Y-vorm. De tak moet een beetje dik zijn zodat het straks stevig genoeg is als er wat spanning op komt te staan.

Stap 2
Zaag de tak in de juiste lengte en verwijder zij-takken en andere uitstekende punten. De handgreep moet ongeveer 15 centimeter lang zijn. De armen van de katapult mogen ongeveer 10 centimeter zijn.

Stap 3
Schuur het uiteinde van de armen van de katapult plat. Zo ontstaat er een goede plek in het hout waar we de inkeping in kunnen maken en het elastiek aan kunnen bevestigen.

Stap 4
Maak met de ronde vijl of rasp een inkeping aan beide katapult armen. Hierin kunnen we het elastiek in de volgende stap gaan bevestigen.

Stap 5
Knip het post elastiek door en maak deze met het touw vast waar je de inkeping in het hout hebt gemaakt. Dit doe je door het elastiek op zijn plaats te houden en met het touw daar een flink aantal keer omheen te gaan. Maak na bevestiging een stevig knoopje in het touw en eventueel kan je om het elastiek en touw nog wat duct-tape doen om het zo te verstevigen.

Stap 6
Zet een aantal lege blikjes op elkaar om op te schieten. Lukt het jou om ze om ver te schieten?
Video katapult maken
Chris van Catapult Carnage laat in onderstaande video zien hoe je zelf een katapult kan maken. Alle bovenstaande afbeeldingen en stappen komen ook uit zijn video.
Variaties
- Vraag aan de kinderen of ze snappen waarom een katapult werkt? Hoe zit het met de spanning van het elastiek en de voorwerpen die weg worden geschoten.
- Maak een (kleine) Romeinse katapult na.
- Als je met een groepje kinderen een katapult maakt kun je er ook een competitie van maken. Eerst samen de katapult bouwen en daarna een wedstrijd wie de meeste blikjes omver kan schieten.
Tips
- Het maken van een hand katapult is niet zonder risico. Je maakt een potentieel gevaarlijk wapen. Wees je hiervan bewust en bespreek dit ook met de kinderen.
- Het hout van de katapult kan je bekleden met een laagje tape. Hierdoor kan je deze beter vasthouden en is hij ook nog eens steviger.
- Het hout van je katapult kan je insmeren met een beetje hout olie. Hierdoor blijft het hout mooi en daarmee je katapult mooi.
- In het midden van het elastiek kan eventueel nog een stukje leer of stof worden bevestigd. Zo blijft je 'munitie' beter zitten.
Benodigdheden
- Mooie tak met een V-vorm of Y-vorm
- Elastiek, bijvoorbeeld een dik post-elastiek
- Dun touw
- Zaag
- Zakmes of keukenmesje
- Ronde vijl (ook rattenstaart genoemd)
- Schuurpapier
- Munitie om te schieten, bijvoorbeeld besjes of erwten
- Blikjes om omver te schieten