Katapult maken


Een katapult maken is een spannende en uitdagende activiteit. Kinderen leren hoe een katapult werkt en hoe ze er veilig mee om kunnen gaan.

Wie maakt de beste katapult en lukt het om de meeste blikjes om te schieten?

Tekst gaat verder onder de afbeelding katapult maken

Hand katapult maken

Katapulten zijn er in alle vormen en maten. Zo maakten de Romeinen enorme katapulten op wielen die je met tientalen mensen moest bedienen en enorme stenen kon verschieten. Wij gaan een hand katapult maken.

Zoek in de tuin, het park of bos naar een mooie stevige v-vormige of y-vormige tak. Ga na of de tak tegen een beetje spanning kan door er met je vingers druk op te zetten. Sommige takken liggen namelijk al lang buiten en kunnen door weer en wind wat zwakker worden. Is de tak geschikt? Dan kan deze eventueel nog afzagen of bijsnijden met een zakmes of keukenmesje. Zorg ervoor dat de tak mooi glas is en geen rare uitstekingen heeft.

Als de tak geschikt is om er een hand katapult van te maken snij je in de twee uiteinden aan de bovenkant een kleine inkeping waar het elastiek in kan. Bevestig het elastiek en test of je katapult werkt door het elastiek voorzichtig naar achteren te trekken. Lijkt alles goed te werken, probeer dan eens of je iets kan wegschieten met het elastiek.

Let op: het maken van een katapult en ermee schieten is gevaarlijk! Doe dit alleen met de juiste begeleiding en voorzorgsmaatregelen. Schiet nooit op elkaar of op dieren.

Katapult maken stappenplan

 1. Zoek een geschikte tak in een V-vorm of Y-vorm. De tak moet een beetje dik zijn zodat het straks stevig genoeg is als er wat spanning op komt te staan.
 2. Zaag de tak in de juiste lengte en verwijder zij-takken en andere uitstekende punten. De handgreep moet ongeveer 15 centimeter zijn. De armen van de katapult mogen 10 centimeter zijn.
 3. Knip het post elastiek door en maak deze met een stevige knoop vast waar je de inkeping in het hout hebt gemaakt. Eventueel kan je om de knoop nog wat duct-tape doen om het zo te verstevigen.
 4. Zet een aantal lege blikjes op elkaar om op te schieten. Lukt het jou om ze om ver te schieten?

Variaties

 1. Vraag aan de kinderen of ze snappen waarom een katapult werkt? Hoe zit het met de spanning van het elastiek en de voorwerpen die weg worden geschoten.
 2. Maak een (kleine) Romeinse katapult na.
 3. Als je met een groepje kinderen een katapult maakt kun je er ook een competitie van maken. Eerst samen de katapult bouwen en daarna een wedstrijd wie de meeste blikjes omver kan schieten.

Tips

 • Het maken van een hand katapult is niet zonder risico. Je maakt een potentieel gevaarlijk wapen. Wees je hiervan bewust en bespreek dit ook met de kinderen.
 • Het hout van de katapult kan je bekleden met een laagje tape. Hierdoor kan je deze beter vasthouden en is hij ook nog eens steviger.

Benodigdheden

 • Mooie tak met een V-vorm of Y-vorm
 • Elastiek, bijvoorbeeld een post-elastiek
 • Zaag
 • Zakmes of keukenmesje
 • Munitie om te schieten, bijvoorbeeld besjes of erwten
 • Blikjes om omver te schieten
Gerelateerde activiteiten
Help je mee? šŸ„°

Samen maken we SpelActief beter. Voeg jouw activiteiten toe!

Toevoegen