Kinetisch zand maken


Zelf kinetisch zand maken is een geweldige activiteit waarbij je zelf magisch zand gaat maken. Door de juiste ingrediënten te combineren krijg je een stevig kneedbaar zand waar je allerlei mooie figuren van kan maken.

Ontdek hoe kinetisch zand zintuiglijk spelen stimuleert en hoe je het zelf kunt maken met deze eenvoudige stap-voor-stap handleiding.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kinetisch zand maken
Met kinetisch zand kan je eindeloos figuren en vormen maken.

Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand is eigenlijk normaal (speel)zand met een combinatie van water, afwasmiddel en maizena eroverheen. Door deze bestanddelen ontstaan er sterke moleculaire verbindingen waardoor het zand stevig bij elkaar blijft plakken. Waar 'normaal' zand de neiging heeft om uit elkaar te vallen zoekt kinetisch zand elkaar juist op. Deze eigenschap maakt het 'magische zand' extra geschikt om mee te spelen.

Hoe werkt kinetisch zand?

Kinetisch zand blijft bij elkaar, waardoor je het gemakkelijk kunt kneden en er vormen van kunt maken. Kinetisch betekent " bijeen door beweging en energie " en wordt gebruikt om kinetisch zand te beschrijven omdat, in tegenstelling tot het zand op het strand, kinetisch zand bijeen blijft wanneer er kracht op wordt uitgeoefend.

Wanneer een vloeistof aan de maïzena wordt toegevoegd, wordt het dikker, net zoals zand zwaarder wordt met water op het strand. In dit recept maakt het toevoegen van de natte ingrediënten (water en afwasmiddel) aan de droge ingrediënten (zand en maïzena) het zand zwaarder en dikker. Door precies de juiste hoeveelheid van de natte ingrediënten toe te voegen, blijft het zand-maïzena mengsel droog genoeg om niet aan je handen te kleven, maar nat genoeg om aan elkaar te kleven.

Zelf kinetisch zand maken

Stap 1: Giet het zand in de mengkom
Het is belangrijk dat het zand droog blijft. Zorg ervoor dat je zand kurkdroog is voordat je verder gaat met deze stap. Als je zand vochtig is, moet je het eerst drogen om het water te verwijderen.

Giet het zand in een kom. Gebruik zoveel zand als je wilt om mee te spelen. Wij gebruikten ongeveer 3 tot 4 kopjes zand.

Stap 2: Maizena toevoegen
Gebruik de maatlepel om twee eetlepels Maizena (maïszetmeel) af te meten en voeg dit toe aan het zand. Laat de kinderen de Maizena met de maatlepel opscheppen en vervolgens met een vinger het poeder in het maatschepje gladstrijken door over de bovenkant te strijken.

Stap 3: Maizena en zand mengen
Meng het zand en de Maizena tot beide volledig gemengd zijn. Zet het zand en maïzena mengsel even opzij.

Het leukste van kinetisch zand maken is om er daarna mee te spelen. Gebruik een plastic mes of vork om in het zand te snijden of gebruik bakvormpjes. Als je van plan bent om je zand te bewaren, verpak het dan in een luchtdicht bakje of een knijpzakje. Houd er rekening mee dat het zand na een tijdje kan uitdrogen (de vloeistof verdampt uit het zand). Als dat het geval is, voeg dan wat meer zeepsop toe om verder te spelen.

Stap 4: Maak de zeepsop oplossing
Aangezien kinetisch zand voor 98% uit zand en voor 2% uit polymeren bestaat, moet je een oplossing met polymeren maken om aan het zand toe te voegen. De polymeren die we nodig hebben voor ons kinetisch zand zitten in afwasmiddel.

Meet eerst een kopje water af. Doe daar 1 theelepel afwasmiddel bij. Meng de zeep en het water met de maatlepel tot er belletjes aan het oppervlak verschijnen.

Stap 5: Voeg de zeepoplossing toe aan het zand en meng het geheel.
Giet de oplossing langzaam in het zand. Als je te snel giet, zal je zand vloeibaar worden. Het moet een de dikte krijgen van kwark. Het is het beste om deze stap langzaam te doen en het mengsel gaandeweg te mengen - je zult niet alle oplossing hoeven te gebruiken die je hebt gemaakt.

Kinetisch zand samenstelling

Kinetisch zand kan gemaakt worden door de volgende 4 bestanddelen samen te voegen:

 • (speel)zand
 • water
 • afwasmiddel
 • maizena

Door het samenvoegen ontstaat een scheikundige verbinding die het zand sterker maakt dan 'normaal' zand. Hierdoor is het uitermate geschikt voor kinderen om mee te spelen.

Is kinetisch zand gevaarlijk?

Kinetisch zand is een leuk, kneedbaar en sensorisch speelgoed. Het is gemaakt van ultrafijne zandkorrels in combinatie met de chemische verbinding tussen water, afwasmiddel en maizena.

Hoewel kinetisch zand zelf niet giftig is, kan het wel verstikkingsgevaar opleveren, en als er grote hoeveelheden van worden gegeten, kan het constipatie en irritatie veroorzaken. In ernstige gevallen kan kinetisch zand een verstopping van het maag-darmkanaal veroorzaken.

Let op: raadpleeg altijd een dokter als iemand kinetisch zand heeft binnen gekregen.

De voordelen van kintetisch zand

Kinetisch zand heeft ten opzichte van 'normaal' zand een aantal pluspunten. De voordelen zijn onder andere:

 • Het plakt niet aan de handen of kleding.
 • Het is makkelijker op te ruimen.
 • Het plakt alleen aan zichzelf en niet aan andere spullen / objecten.

Variaties

 1. Door een paar druppels (natuurlijke) kleurstof toe te voegen aan het zeepsop kan je verschillende kleuren kinetisch zand maken.
 2. Gebruik bakvormpjes en malletjes om mooi figuurtjes te maken.

Tips

 • Als het zand vochtig is, strooi het dan uit op een bakplaat en bak het 30 minuten in de oven bij 50 graden celsius. Zorg ervoor dat het zand is afgekoeld voordat je het in de mengkom giet.

Benodigdheden

 • 125 gram speelzand (verkrijgbaar bij de speelgoedwinkel)
 • Een halve theelepel Maizena
 • Een theelepel afwasmiddel
 • Water naar behoefte
Gerelateerde activiteiten