Kompas maken


Een kompas is een instrument waarmee je door middel van een wijzer overal op aarde kunt weten waar het Noorden is. In een stad waar straatnaamborden zijn lijkt dat overbodig maar in de wildernis moet je zelf navigeren en kunnen vertrouwen op je kompas. Wist je dat een kompas eenvoudig zelf te maken is?

Tekst gaat verder onder de afbeelding kompas maken

Vloeistofkompas

Snijd van de kurk een dun plakje af, ongeveer de dikte van een Euro muntstuk. Steek de naald in het stukje kurk en houd de magneet tegen de naald. Zo maak je de naald magnetisch. Wanneer je het stukje kurk met de naald in het water laat drijven dan zul je zien dat één kant van de naald naar het noorden wijst.

Daarnaast zal de kurk naar de rand van het schaaltje drijven, dit is te wijten aan de oppervlaktespanning van het water. Om de kurk naar het midden te laten drijven, moet je de oppervlaktespanning breken, dit doe je door in het water een druppeltje afwasmiddel te laten vallen.

Hoe werkt een zelfgemaakt kompas?

Een kompasnaald wijst altijd naar het noorden. Wanneer je weet waar het noorden is, weet je ook waar het zuiden, westen en oosten zijn. Je hebt de naald van je kompas magnetisch gemaakt met behulp van de magneet. Daardoor wijst de naald naar het magnetisch veld van de aarde. Zolang de naald van het kompas niet in de buurt van een andere magneet is, wijst de naald altijd naar het noorden.

Variaties

  1. Maak een speurtocht waarbij je het zelfgemaakte kompas moet gebruiken om te navigeren.
  2. Onder het schaaltje kan je een papiertje leggen waarop je kan aangeven waar het noorden, zuiden, westen en het oosten is.

Tips

  • Controleer met een echt kompas de werking van je zelfgemaakte kompas.

Benodigdheden

  • Magneet
  • Naald
  • Schaaltje water
  • Kurk (van een wijnfles)
  • Afwasmiddel
  • Water
Gerelateerde activiteiten