Onzichtbare inkt maken


Het maken van onzichtbare inkt is erg leuk. Je kunt doen alsof je een geheime agent bent omdat je al je geheime codes en berichten voor anderen verborgen kan houden met onzichtbare inkt. Alles wat je nodig hebt is een aantal basis huishoudartikelen en de geheime kracht van citroensap.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Onzichtbare inkt maken
Schrijf je geheime boodschap op met onzichtbare inkt.

Onzichtbare inkt maken met citroensap

 1. Knijp wat citroensap in de kom en voeg een paar druppels water toe.
 2. Meng het water en de citroensap met een lepel.
 3. Dompel het wattenstaafje in het mengsel en schrijf een boodschap op het witte papier.
 4. Wacht tot het sap droog is, zodat het volledig onzichtbaar wordt.
 5. Als je klaar bent om je geheime boodschap te lezen of aan iemand anders te laten zien, verwarm dan het papier door het dicht bij een gloeilamp te houden.

Hoe werk het?

Citroensap is een organische stof die bij verhitting oxideert en bruin wordt. Het verdunnen van het citroensap in water maakt het erg moeilijk om het te kunnen zien als ermee op papier is geschreven. Niemand zal door hebben dat er een geheime onzichtbare boodschap op je papier staat, totdat het papier wordt verhit en de geheime boodschap zichtbaar wordt.

Andere stoffen die op dezelfde manier werken zijn sinaasappelsap, honing, melk, uiensap, azijn en wijn.

Onzichtbare inkt kan ook worden gemaakt met behulp van chemische reacties of door bepaalde vloeistoffen onder ultraviolet (UV) licht te bekijken.

Variaties

Er is geen haast bij het onthullen van de boodschap. Deze blijft is lang houdbaar en dus onzichtbaar. Maar als het moment gekomen is om het te lezen, zijn er verschillende methoden om de geheime boodschap zichtbaar te maken.

Let op: Als je ervoor kiest om je papier bij het fornuis op te warmen zorg er dan voor dat een volwassene helpt. Het in brand steken van de boodschap zou zonde zijn. Daarnaast is dat voor jezelf natuurlijk ook gevaarlijk.

Welke methode je ook kiest, begin onderaan het papier met opwarmen en ga langzaam naar boven. Hitte stijgt op en zal zo al een deel van de bovenkant van je papier opwarmen.

Hier zijn enkele opties die je kan gebruiken:

 • Je kunt het papier boven een gloeilamp houden met prima resultaten. Het kan alleen soms wel moeilijk zijn om te zien of het lampje heet genoeg is. Het kan dus voorkomen dat je niet weet of er een boodschap op het papier staat of dat je nog even moet wachten totdat het papier warmer is geworden.
 • Je kunt je papier ook strijken, maar gebruik de stoomstand niet. Dit is misschien wel de beste methode. Een schone doek tussen het strijkijzer en het papier helpt het hete oppervlak van het strijkijzer schoon te houden.
 • Houd het papier boven een hete brander op een gasfornuis. Als het papier heet wordt kan het bol trekken, wacht nog even en je boodschap verschijnt. Let wel op je vingers!

Als je jouw boodschap nog geheimer wilt maken kan je ook zelf een geheimschrift maken en dit met onzichtbare inkt opschrijven.

Tips

 • Als je de citroen uitknijpt kunnen er pitjes in het kommetje vallen. Dis is niet erg en deze kan je dus in het sap laten liggen.
 • Experimenteer met andere sappen. Witte wijn, sinaasappelsap, azijn en appelsap werken ook goed.
 • Een wattenstaafje is een uitstekende penseel voor eenmalig gebruik.
 • Pas op tijdens het verhitten van het papier dat het niet verbrand. Je vernietigd dan namelijk je onzichtbare geheime boodschap.

Benodigdheden

 • een halve citroen
 • water
 • lepel
 • kommetje
 • wattenstaafje of kwast
 • wit papier
 • een gloeilamp (die warm wordt)
Gerelateerde activiteiten