Parachute maken


Parachutes zijn een goede manier om te leren over de zwaartekracht en luchtweerstand. Ze zijn ook een uitstekende manier om de tijd te doden, vooral als je eenmaal begint te experimenteren met verschillende gewichten en maten parachute.

Wanneer je al weet hoe je een eenvoudige parachute moet maken, dan kun je ook een grotere, meer geavanceerde parachute proberen te maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Parachute maken
Nadat je uit de plastic zak een achthoek of rondje hebt geknipt kan je de touwtjes aan het parachute doek bevestigen.

Parachute maken van plastic zak

Parachutes worden gebruikt om de snelheid van een object door de lucht te vertragen. Het woord "parachute" komt van de Franse woorden voor "beschermen tegen" en "vallen". Parachutes beschermen piloten, soldaten en vliegtuigliefhebbers tegen vallen en verwondingen.

In de praktijk willen we dat onze parachutes zich snel openen en langzaam naar beneden vallen. Het is eenvoudig om je eigen parachute te maken met gebruik van materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt.

 1. Knip een groot vierkant uit een plastic zak of ander licht materiaal.
 2. Knip de randen bij zodat het lijkt op een achthoek (een achthoekige vorm).
 3. Knip 8 kleine gaatjes aan de randen van de achthoekig vorm.
 4. Bevestig 8 stukken touw van dezelfde lengte aan elke van de gaatjes.
 5. Bind de stukken touw vast aan het object dat je als gewicht gebruikt. Let er op dat alle touwtjes even lang zijn zodat het object mooi recht onder het midden van de parachute hangt. Anders kan deze gaan tollen of afwijkend zweven.
 6. Gebruik een stoel of zoek een hoge plek om je parachute van naar beneden te laten vallen en test hoe goed je parachute werkt. Vergeet niet dat het doel van de parachute is om deze zo langzaam mogelijk te laten vallen.
parachute maken
Als de parachute af is kan je hem testen door voorzichtig in de lucht te gooien.

Hoe werkt een parachute?

Hopelijk daalt je parachute langzaam naar de grond, waardoor het gewicht dat je er aan hangt een zachte landing maakt. Wanneer je de parachute loslaat, trekt het gewicht aan de touwen en opent hiermee het grote oppervlak van de plastic zak. Dit zorgt voor luchtweerstand en de parachute zal vertragen. Hoe groter het oppervlak van je parachute (plastic zak) is, hoe meer luchtweerstand je parachute heeft en dus langzamer naar beneden zal vallen.

Door een klein gat in het midden van de parachute te maken zal de lucht langzaam door de parachute heen gaan in plaats van langs de zijkanten. Dit zou moeten helpen om de parachute recht naar beneden te laten vallen.

Variaties

 • Maak, of versier, je parachute zo dat deze matcht met het geen wat je er aan hangt. Bijvoorbeeld camouflage print.
 • Experimenteer met het laten vallen van de parachute vanaf verschillende hoogtes. Wat valt er op?
 • Je kunt de parachute ook in andere vormen snijden, zoals achthoeken of vijfhoeken. Je hebt dan wel hiervoor meer touwtjes nodig (één voor elke hoek).

Tips

 • Zorg ervoor dat er geen scheuren in het doek van de parachute zitten.
 • Hoe hoger je bent als je de parachute naar beneden laat vallen, hoe beter de parachute zal werken. Laat hem dus langzaam vallen en gooi hem niet naar beneden.
 • Als de parachute niet recht naar beneden valt, maak dan een klein gat in het midden van het doek. Dit zorgt ervoor dat de lucht erdoorheen gaat in plaats van er langs.
 • Als de parachute te snel valt, is het voorwerp waarschijnlijk te zwaar. Probeer iets kleiners te gebruiken. Als je geen kleiner voorwerp kunt vinden, maak dan een grotere parachute.

Benodigdheden

 • een plastic zak of een licht dun materiaal
 • schaar
 • touw
 • een klein voorwerp om te fungeren als het gewicht aan de parachute, bijvoorbeeld een speelgoed (leger) poppetje of een balletje/gewichtje.
Gerelateerde activiteiten