Periscoop maken


Met een periscoop kun je objecten of mensen bekijken vanuit een hoek of vanaf een hoger standpunt dan normaal. Tegenwoordig gebruiken onderzeeërs en andere hightech voertuigen meestal een ingewikkelder systeem van prisma's en lenzen, maar de hieronder beschreven eenvoudige periscoop is eenvoudig thuis te maken, en geeft een beeld dat helder genoeg is om mee te experimenteren.

Met een periscoop kan je om hoeken kijken door gebruik te maken van twee spiegels die geplaatst zijn in een hoek van 45 graden. Ontdek hoe je je eigen periscoop maakt van een paar simpele materialen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding periscoop maken
Een periscoop kan je eenvoudig maken door twee spiegels in een kartonnen doos te plaatsen.

Periscoop zelf maken

Het maken van een periscoop is eigenlijk heel eenvoudig.

Verwijder het deksel van de (schoen)doos en maak aan beide zijden 2 vierkante gaten ter grootte van spiegels. Zorg ervoor dat het linker gat aan de onderkant van de doos zit en het rechter gat aan de bovenkant van de doos.

Nu komt het moeilijkste onderdeel: het bevestigen van de spiegels. Voor een goede reflectie moet de hoek 45 graden zijn. Het beste is om één spiegel langzaam te bewegen tot je de andere kant van de periscoop ziet. Plak de spiegel stevig vast met duct tape. Als hij eenmaal stevig vastzit, kun je bepalen waar je de 2e spiegel plaatst.

Plaats tenslotte het deksel op het doosje en plak het stevig vast.

Wat leren de kinderen?

Kinderen leren hoe een spiegel werkt en hoe ze met 2 spiegels kunnen spelen. Zo valt er veel te ontdekken, bijvoorbeeld hoe je van 1 voorwerp in de spiegel er 2 kunt maken.

Verder maken de kinderen kennis met wiskundige begrippen zoals "een hoek van 45 graden". Er moet zorgvuldig worden gewerkt om ervoor te zorgen dat de periscoop daadwerkelijk doet wat hij moet doen. Daarna kan het spioneren van onder de tafel beginnen!

Hoe werkt een periscoop?

Licht weerkaatst altijd weg van een spiegel onder dezelfde hoek als waarin het de spiegel raakt. In de periscoop raakt het licht de bovenste spiegel onder een hoek van 45 graden en weerkaatst het in dezelfde hoek, waardoor het naar de onderste spiegel terugkaatst. Dat gereflecteerde licht raakt de tweede spiegel onder een hoek van 45 graden en weerkaatst onder dezelfde hoek, recht in je oog.

Variaties

  1. Van een oude CD kun je kleine spiegeltjes maken. Draag wel handschoenen en oogbescherming om jezelf te beschermen tegen splinters. Verhit de CD eerst met een haardroger om hem wat minder breekbaar te maken. Snijd dan lichtjes en meermaals met een hobbymesje in de gewenste vorm.
  2. In plaats van een schoenendoos kan je verschillende doosjes gebruiken. Ook kan je bijvoorbeeld een keukenrol gebruiken of zelf iets maken van karton.

Tips

  • Let op de kinderen en zorg dat ze voorzichtig zijn met de schaar of het hobbymes.

Benodigdheden

  • Een kartonnen doosje (bijvoorbeeld een schoenendoos)
  • 2 vierkante spiegeltjes
  • Potlood
  • Schaar
  • Tape
Gerelateerde activiteiten