Regenmeter Maken


Hoe werkt een regenmeter

Meet de hoeveelheid regen met je zelfgemaakte regenmeter. Een regenmeter maken is een leuke activiteit waarbij je leert hoe je regenwater kunt meten en hoe een regenmeter werkt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding regenmeter maken
Een regen meter maken is een leerzame activiteit. Waarbij kinderen leren hoe het het meten van regen werkt. Zou het weerbericht zo ook de regen meten?

De activiteit

Een regenmeter maken is een leerzame en interessante activiteit voor kinderen. Door een regenmeter te maken worden zelfs dagen waarop het regent leuk.

Voordat je een regenmeter kunt maken is het belangrijk dat alle benodigdheden aanwezig zijn. Deze zijn hieronder, onder Benodigdheden, te vinden.

Vertel aan de groep dat jullie een regenmeter gaan maken. Betrek de kinderen in je uitleg door ze vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld: ” Weet er iemand hoeveel regen er valt als het regent?” Op deze vragen gaan wij antwoorden zoeken door een regenmeter te maken.

Allereerst moet de bovenkant van een plastic (pet) fles, op de plek waar deze taps toe loopt, afgesneden of geknipt worden. Plaatst dit afgesneden deel omgekeerd, als een trechter, in de rest van de fles.

De regenmeter zelf is nu al gemaakt! Alleen kunnen we nog niet aflezen hoeveel regenwater er in is gekomen. Hiervoor gaan we met een lineaal een schaalverdeling maken op de fles.
Plaats een lineaal tegen de zijkant van de fles. Je kunt nu het lineaal vastzetten door een elastiek rondom te fles (en het lineaal) te doen. Zorg dat het lineaal op de grond staat, gelijk aan de bodem van de fles.

Met een watervaste stift (marker) kan er nu een schaalverdeling op de fles getekend worden. Zet om de 5 millimeter (0,5 cm) een streepje.

Wanneer de schaalverdeling goed gelukt is kunnen we de regenmeter ergens gaan plaatsen. Zet de regenmeter op een geschikte plek en duw een (bamboe) stok in de grond. Het elastiek, wat nog om de fles zit, kan je nu gebruiken om de regenmeter mee vast te zetten. De regenmeter moet zo stevig staan dat deze niet meer om valt (ook niet als het waait).

Je zelfgemaakte regenmeter is nu klaar. Nu is het wachten totdat het gaat regenen. Gelukkig hoef je daar in Nederland nooit lang op te wachten.

hoe werkt een regenmeter
De kinderen zullen nu beter snappen hoe een regenmeter werkt.

Variaties

  1. Maak een logboek en schrijf elke dag op hoeveel regenwater er is gevallen. Je kunt nu een grafiek maken waarop je duidelijk kan aflezen hoeveel regen er is gevallen.
  2. Laat alle kinderen hun ‘eigen’ regenmeter mee naar huis nemen en in een schriftje dagelijks de regenstand noteren. Vergelijk de waardes van iedereen. Wat valt er op?
  3. Bekijk meer leuke Waterproefjes.

Tips

  • Zet de regenmeter goed vast zodat deze niet om kan waaien. Bijvoorbeeld aan een (bamboe) stok.
  • Plaats de zelfgemaakte regenmeter op een open plek zodat je een eerlijke regenmeting kan doen.
  • Doe voorzichtig met het snijden of knippen van de plastic fles.

Benodigdheden

  • Plastic (pet) fles
  • Lineaal
  • Watervaste stift (marker)
  • Elastiek
  • (Bamboe) stok

Filmpje

Schooltv heeft een interessant filmpje gemaakt over een Regenmeter maken.

Op het bovenstaande filmpje is goed te zien hoe een regenmeter gemaakt kan worden. Hoewel onze regenmeter anders gemaakt wordt geeft dit filmpje wel een goed idee hoe je een fles aan kan passen tot regenmeter.

Gerelateerde activiteiten