Slijm maken


Slijm maken is een populaire activiteit die kinderen erg leuk vinden. Je kan er leuk mee spelen en en het in allerlei vormen kneden. Maar hoe maak je slijm? Eigenlijk is het redelijk eenvoudig en kan je het in een aantal simpele stappen maken. Ook kan je er leuk mee experimenteren door er verschillende kleuren, glitters en kralen aan toe te voegen.

Omdat er wat ongerustheid ontstaan is over het gebruik van Borax als ingrediënt bij het maken van slijm hebben we een alternatief gevonden dat veiliger is voor kinderen: contactlenzen vloeistof. Hier zit slechts een heel klein beetje borax in waardoor het een stuk minder gevaarlijk is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding slijm maken
Door verschillende kleuren slijm te maken en te mengen krijg je prachtige zelfgemaakte slijm.

Hoe maak je slijm?

Bij het zoeken naar het beste slijm recept kom je veel recepten tegen met veel verschillende ingrediënten. Zo kun je slijm maken met maizena, wasmiddel, baking soda, tandpasta, lijm, lenzenvloeistof of met borax, maar welk recept kies je dan?

Wij maken ons slijm met contactlenzen vloeistof. Dit maakt bijna hetzelfde slijm als wanneer je dit met borax maakt. Het is alleen een stuk veiliger voor kinderen.

Het recept

Dat slijm leuk is om mee te spelen weten we. Maar hoe maak je slijm? In het onderstaande stappenplan maak je in 5 makkelijke stappen zelf slijm.

 1. Doe de lijm (350ml) in een bakje waarin je de slijm kan gaan mengen.
 2. Voeg de baking soda toe, ongeveer 1 en half eetlepel. Meng het geheel goed.
 3. Voeg een aantal druppels glitter verf toe en roer het goed door je slijm. Voeg eventueel meer toe als je het te weinig vindt.
 4. Voeg twee eetlepels lenzenvloeistof toe.
 5. Meng de lenzenvloeistof door je slijm tot het zich begint te vermengen.

Nu heb je zelf slijm gemaakt! Vorm het in verschillende vormen en gebruik de verschillende kleuren. Je kunt het slijm in een plastic bakje bewaren om het later opnieuw te gebruiken, maar het is het leukst om er meteen na het maken mee te spelen.

Als je slijm niet goed aan elkaar blijft plakken, probeer dan meer lenzenvloeistof toe te voegen zodat het beter aan elkaar hecht. Als het te plakkerig is, kun je meer zuiveringszout (baking soda) toevoegen. Als het te hard en niet flexibel is, heb je misschien te veel lenzenvloeistof toegevoegd. Kneed het slijm goed door je handen om te zien of het losser wordt. Zo niet, dan raden we je aan een kleinere hoeveelheid slijm te maken met 100 ml lijm en 1/2 eetlepel zuiveringszout, en vervolgens 1 eetlepel lenzenvloeistof. Meng samen en voeg meer lenzenvloeistof toe indien nodig.

Voeg kleur toe

Het leuke van slijm is dat je verschillende kleuren kunt maken. Om een marmereffect te creëren, maak je eerst alle 5 de stappen met één kleur. Kies dan een andere kleur om te maken en kneed tijdens stap 5, terwijl je de lenzenvloeistof toevoegt, het afgewerkte slijm erin.

Voeg textuur aan je slijm toe

Door kralen, glitters of kralen toe te voegen aan je slijm voeg je textuur toe. Kies verschillende kleuren en vormen om speciaal slijm te creëren en het slijm te veranderen. Als je doorzichtige lijm gebruikt in plaats van witte, kun je de voorwerpen zien en niet alleen voelen!

Tip: Het is het makkelijkst om de voorwerpen toe te voegen voordat je de lenzenvloeistof erdoorheen mengt.

Maak verschillende vormpjes

Je kunt je slijm ook verschillende vormen geven met behulp van uitsteekvormpjes. Zo hebben we verschillende kleuren slijm gemaakt en er wat vormpjes aan toegevoegd, zoals hartjes, sterretjes en rondjes. Als je het niet helemaal aandrukt, vervagen de vormen na een tijdje weer.

Variaties

 1. Laat de kinderen experimenteren met verschillende verhoudingen van de ingrediënten. Kunnen ze zelf het beste slijm recept maken?
 2. Door scheerschuim toe te voegen maak je fluffy slijm. Een luchtigere variant die mindere slijmerig is.

Tips

 • Als je minder verf/kleur toevoegt zal je slijm meer pastelkleurig zijn.
 • Hoe minder lenzenvloeistof je toevoegt, hoe soepeler je slijm zal zijn.
 • Je kunt deze activiteit ook gebruiken als stimulering van de zintuigen voor kinderen die dit nodig hebben.
 • Belangrijk: Bij deze activiteit wordt toezicht van een volwassene aanbevolen. Hoewel contactlenzen vloeistof een veiliger optie is dan Borax, bevat het nog steeds boorzuur, en mag het niet worden ingeslikt.

Ingrediënten en benodigdheden

 • 350 ml witte of doorzichtige knutsellijm
 • 1 1/2 eetlepel zuiveringszout (baking soda)
 • 2 eetlepels lenzenvloeistof
 • Voedingskleurstof of kloddertje verf
 • Glitters / glitterverf
 • Bakje
 • Roerstokje, bijvoorbeeld een ijsstokje

Dit is voor het maken van een grote hoeveelheid slijm. Je kunt de hoeveelheden door 3 delen om een kleinere hoeveelheid te maken, bijvoorbeeld als je het recept eerst wilt uitproberen. De lenzenvloeistof bindt de ingrediënten aan elkaar.

Gerelateerde activiteiten