Spaghetti toren bouwen


Tijdens de activiteit een spaghetti toren bouwen leren de kinderen veel over bouwconstructies en samenwerken. De kinderen gaan in kleinere groepjes research doen en zelf experimenteren met de techniek. Wie lukt het om de stevigste of hoogste toren te bouwen?

Tekst gaat verder onder de afbeelding spaghetti toren bouwen

Toren bouwen van spaghetti en marshmallows

Voordat er een spaghetti toren gebouw kan gaan worden is het belangrijk dat de kinderen genoeg ruimte hebben en om de tafels kunnen lopen. Leg de benodigdheden klaar en vertel de kinderen wat jullie gaan doen. Eventueel kan je een voorbeeld spaghetti toren laten zien.

Vertel de kinderen over de sterkte van constructies en leg uit dat ze zelf een constructie gaan maken van spekjes en spaghetti. Laat hen eventueel een plaatje zien van zo'n bouwconstructie.

De kinderen worden na de uitleg uitgedaagd om een zo hoog mogelijk bouwwerk te maken. Maar het moet natuurlijk wel stevig zijn. Deel de kinderen op in groepjes van 2 of 3 kinderen. Als een kind liever alleen werkt, is dat ook mogelijk.

De kinderen die samenwerken, moeten als eerste overleggen. Wat gaan ze doen en hoe moet het eruit komen te zien. Misschien gaan ze de Eiffeltoren, een piramide of een huis bouwen. Als het ze niet lukt, kun je ze helpen door wat tips te geven.

Dan kunnen ze beginnen met bouwen. Omdat spaghetti makkelijk in het spek geduwd kan worden, hoef je ze niet veel begeleiding te geven. In de tussentijd kan je de groepen observeren en met de kinderen bespreken wat ze aan het doen zijn.

Wanneer iedereen klaar is is het leuk om met de hele groep alle bouwwerken te gaan bekijken.

Tips

  • Laat de kinderen zelf op internet zoeken naar bestaande constructies om zo inspiratie op te doen voor hun eigen toren.
  • De spaghetti mag gebroken worden zodat er kleinere stukjes beschikbaar zijn.

Variaties

  1. Als je van deze activiteit een wedstrijd maakt wie de hoogste spaghetti toren maak zullen alle spelers een stuk fanatieker zijn.
  2. Leg restricties op aan het materiaal. Bijvoorbeeld: gebruik max. 50 stokjes spaghetti en 20 marshmallows.

Benodigdheden

  • spekjes of marshmallows
  • spaghetti
  • meetlint
Gerelateerde activiteiten