Spaghettibrug Bouwen


Een spaghettibrug bouwen is een uitdagende activiteit. Er kan tenslotte maar één spaghettibrug het sterkste zijn! Tijdens deze technische activiteit leren kinderen hoe ze met krachten en materialen om moeten gaan om zo een sterke brug te bouwen.

Het is naast een leuke activiteit ook een erg leerzame activiteit. Kinderen leren tijdens het bouwen van een spaghettibrug verschillende aspecten van de natuurkunde op een speelse manier.

Tekst gaat verder onder de afbeelding spaghettibrug bouwen
Er zijn verschillende manieren om een spaghettibrug te bouwen. Door de duw- en trekkrachten op de juiste manier te gebruiken kan je een sterke brug bouwen.

Brug van spaghetti maken

Voor dat je een spaghettibrug gaat bouwen is het goed om al wat voorbeelden te bekijken. Je zult zien dat een spaghettibrug vaak hetzelfde is opgebouwd als de enorme bruggen waar wij als mens wel eens over heen rijden. Laat de kinderen tijdens deze activiteit dit ook ontdekken!

De activiteit: ‘een spaghettibrug bouwen’ kost vrijwel geen voorbereidingstijd. Als de benodigde materialen klaar staan kan je vrijwel direct beginnen.

Vertel de kinderen dat ze vandaag een spaghettibrug gaan bouwen. Vraag aan de groep of ze een idee hebben hoe ze dat aan moeten pakken. Met welke vorm kunnen ze een sterke spaghettibrug bouwen? Daag de kinderen uit om na te denken wat de beste manier is. Vertel ze dat ze aan grote (echte) bruggen mogen denken om tot hun ontwerp te komen. Eventueel kan je plaatjes laten zien van bestaande bruggen en andere mensen die een spaghettibrug gebouwd hebben.

Verdeel nu de groep in kleinere groepjes waarin ze de spaghettibrug gaan bouwen. Welk groepje maakt de sterkste brug? Test de brug door er steeds meer spullen op te leggen. Door er een wedstrijd element aan te koppelen kun je de activiteit extra uitdagend maken.

Deze activiteit duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Variaties

 1. Maak spelregels voor het bouwen. De brug moet bijvoorbeeld minimaal over een afstand van 30 cm kunnen komen. Of de brug van spaghetti moet sterk genoeg zijn om 1 kg te houden.
 2. Maak andere objecten van spaghetti. Een leuke variatie op een spaghettibrug bouwen is het bouwen van een spaghetti kasteel, stadion of huis.
 3. Een suikerklontjes huis bouwen is een leuke activiteit aansluitend op spaghetti bruggen bouwen

Spaghettibrug Bouwen Tips

 • Wij adviseren om de kinderen een schort om te doen voordat ze met deze activiteit beginnen.
 • Het gebruik van lijm is niet geheel zonder risico’s, een lijmpistool word warm. Attendeer de kinderen hierop voordat de activiteit begint.
 • Gebruik lijm die snel droogt
 • Lukt het niet om een sterkte brug te bouwen? Help de kinderen door naar bestaande bruggen te kijken, de driehoekvormige constructies zouden wel eens het sterkst kunnen zijn. Spaghetti knikt snel, voorkom daarom drukkrachten, maar maak gebruik van trekkrachten.

Benodigdheden

 • spaghetti
 • lasagne bladeren (voor het wegdek van de brug)
 • lijm (een lijmpistool is handig)
 • papier
 • meetlint
 • gewichtjes (bijvoorbeeld zakjes zand of bakjes water

Links

Dag van de Techniek

Gerelateerde activiteiten