Suikerkristallen maken


Suikerkristallen worden ook wel Kandijsuiker genoemd omdat deze harde kristallen eetbaar zijn. Suikerkristallen (sucrose) zijn een van de weinige soorten kristallen die je zelf kunt maken.

De kristallen kunnen puur worden gegeten, maar je kunt ze ook een kleur of smaak geven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kandijsuiker maken

Maak de stokjes klaar

Om te beginnen heb je iets nodig waar de suikerkristallen zich op kunnen vormen. Vaak worden hiervoor satéstokjes gebruikt maar een ander houten stokje werkt ook.

Doop het stokje in water en rol het dan in een bord met wat kristalsuiker erop. Kleine suikerkristallen zullen aan het stokje blijven kleven. Dit zijn de zogenaamde startkristallen. De andere kristallen zullen zich aan deze kristallen hechten en zo gaan groeien.

Als de stokjes eenmaal bedekt zijn, laat ze dan 25 tot 30 minuten drogen.

Maak de suikeroplossing

Maak nu de suikeroplossing. Neem een steelpannetje en doe er het water in. Zet het op het gasfornuis en draai het vuur een beetje open.

Zodra het water begint te pruttelen voeg je wat suiker toe. Als de suiker is opgelost, doe je er nog een beetje bij. Dit herhaal je totdat het water niet meer helder is. Er zit nu genoeg suiker in. Roer het mengsel en breng het aan de kook.

Zodra het kookt voeg je de voedselkleurstof en eventuele smaakstoffen toe. Meng alles goed door elkaar en zet het vuur uit. Laat de hete suikeroplossing 20 minuten afkoelen. Dit is de basisoplossing voor de suikerkristallen.

Vul de glazen met suikerwater

Nu heb je een glas nodig om de suikeroplossing in te doen. Het glas moet niet te smal zijn, maar breed genoeg zodat de kristallen zich kunnen vormen zonder aan de zijkanten te kleven.

Maak gebruik van een trechter om het glas makkelijker te vullen. Laat ongeveer één tot twee centimeter ruimte vanaf de bovenkant. Doop één van je stokjes erin en maak deze vast met een wasknijper. Zorg ervoor dat er anderhalve centimeter ruimte is tussen de bodem van het glas en het stokje.

Na deze stap is het tijd om te wachten tot de suikerkristallen zich hebben gevormd. Meestal duurt het 5 tot 7 dagen voordat er voldoende suikerkristallen gevormd zijn.

suikerkristallen maken

Kandijsuiker stokjes

Na een paar dagen kan je de groei van de kandijsuiker zien. De suikerlaag vliesje bovenop de suikeroplossing is normaal. Dan is het tijd om de kandij uit de oplossing te halen.

Gebruik een vork en breek voorzichtig het dunne laagje suikerkristallen dat bovenop ligt. Haal het stokje met de suikerkristallen uit de oplossing en leg het op een ander glas om te drogen.

Zo wordt eventueel druipend suikerwater opgevangen. Laat ze ongeveer 4 uur drogen. Hoe langer je ze in het water laat zitten, hoe groter de kristallen zullen worden.

Variaties

  1. Als je verschillende kleuren en smaken wilt maken, voeg dan de kleur- en smaakstoffen niet toe terwijl de suikeroplossing aan het opwarmen is. Je kunt het in plaats daarvan beter in de individuele potjes doen.
  2. Geniet van de kandijsuiker stokjes door ze in een kopje thee te doen.

Tips

  • Warmte is een belangrijke factor bij de kristalvorming. Giet de suikersiroop over in de glazen voordat deze te veel afkoelt.
  • Raak de vloeistof of de pot niet aan, deze zijn erg heet en kunnen brandwonden veroorzaken. Kleine kinderen dienen onder begeleiding van een volwassene te zijn, wanneer zij thuis kandij maken.
  • Het is mogelijk dat er zoveel kristallen in het glas of de beker groeien dat het stokje klem komt te zitten. In dat geval is het glas iets te smal.
  • Als je veel kleine suikerkristallen krijgt is je glas misschien te koud geweest. Wanneer je de hete vloeistof in het glas giet, kan het zijn dat deze sneller is afgekoeld waardoor er kleinere kristallen ontstaan. Een manier om dit te voorkomen is het potje aan de buitenkant te verwarmen met heet water voordat je de suikeroplossing toevoegt.
  • Als je kandijsuiker op een droge plaats bewaart, kan het tot wel een jaar lang goed blijven.

Benodigdheden

-Een houten prikker of satéstokje
-Een knijper
-Een pan
-Een smal, hoog, schoon glas (het liefste uitgekookt)
-250 ml water
-400-600 gram suiker
-Voedselkleurstof

Gerelateerde activiteiten