Vliegtuig Maken


Het bouwen van een zelfgemaakt vliegtuig is een echte uitvinder droom. Toch is het makkelijker dan je misschien denkt. Wij gaan in deze activiteit een vliegtuig knutselen die echt kan vliegen.

Vliegtuig knutselen

Kies voor deze activiteit een dag uit waarop het buiten waait. Zo kunnen de zelfgemaakte vliegtuigen straks goed getest worden.

Pak twee rechte stokken en bevestig deze met tape aan elkaar. Je hebt nu kruis, van voor naar achter de cabine en aan de zijkanten de vleugels.

Span tussen de vleugels het plastic zeil of een plastic zak. Hierop gaat het vliegtuig straks door de lucht zweven. De vleugels moeten groot genoeg zijn om het vliegtuig omhoog te krijgen. Plak ze op hun plaats met een stukje plakband of tape.

Snijd de staartvleugels uit een stuk dun karton. Verzwaar de punt van het vliegtuig met een stukje klei, een kiezelsteentje of een knikker. Hierdoor heeft het vliegtuig een duidelijk zwarte punt en zal het altijd dezelfde richting op vliegen.

Als alle vliegtuigen af zijn kun je met de kinderen naar buiten gaan om de vliegtuigen te gaan testen. Ga naar een open helling of veld voor een heuse vliegwedstrijd. Van wie is het vliegtuig dat het hoogste en het verste kan vliegen? En wie heeft het meest indrukwekkende vliegtuig ontwerp gemaakt?

Het vliegtuig bouwen duurt ongeveer 20 tot 35 minuten.

Variaties

 1. Meet de afstand die de verschillende vliegtuigen afleggen. Wie zijn vliegtuig komt het verste?
 2. Vouw een vliegtuig van enkel papier. Hoe kan je het beste een vliegtuigje vouwen?
 3. Maak de vliegtuigen zo mooi mogelijk en hang ze op in de klas. Zo kan iedereen ze bekijken en zullen ook de ouders zien wat jullie gemaakt hebben.

Tips

 • Laat de kinderen een voorbeeld zien van hoe een zelfgemaakt vliegtuig er uit zou kunnen gaan zien.
 • Help de kinderen met het knutselen. Snapt iedereen hoe een vliegtuig werkt?
 • Als je met kinderen naar buiten gaat om de vliegtuigen te testen let dan goed op de locatie waar je dit doet. Kan je iedereen in de gaten houden? Rijden er geen auto's in de buurt etc..

Benodigdheden

 • Houten stokken (vlieger stokken)
 • Karton
 • Plastic zeil/zak
 • Papier
 • Plakband
Gerelateerde activiteiten