Water zuiveren


Water zuiveren is een leuk proefje waarbij de kinderen zelf een waterfiltersysteem gaan maken in een lege frisdrankfles. Door in de fles verschillende soorten 'filters' te stapelen maken ze een waterzuiveringssysteem om modderig water weer te zuiveren en zo schoon te maken!

Tekst gaat verder onder de afbeelding water zuiveren

Zorg voor een lege, schone petfles (plastic frisdrankfles). Snijd deze met een stanleymesje op ongeveer 1/3 van de onderkant van de fles doormidden (het is veiliger dit zelf al te doen). Zet de drinkbekers, de bakjes met watten, zand, grind en aarde op tafel, evenals de kan met kraanwater en een pollepel.

Deze activiteit duurt ongeveer 30 minuten.

Water filteren

Laat de kinderen allemaal een glas kraanwater neerzetten. Weten de kinderen waar schoon water vandaan komt? Bespreek met de kinderen hoe water gezuiverd kan worden. Laat de kinderen de kan met schoon water zien en de bak met aarde. Wie wil dit schone water vies maken? Vraag een kind om de aarde in de waterkan te gooien.

Daarna mogen alle kinderen even met de pollepel in de kan roeren, zodat het "afvalwater" goed troebel wordt. De kinderen mogen nu hun eigen mini " waterzuiveringsinstallatie" maken en proberen het vuile ("rioolwater") water te zuiveren. Leg de kinderen uit hoe ze de water filterinstallatie kunnen maken.

Het bovenste deel van de fles wordt met de hals naar beneden in het afgesneden onderste deel van de fles geplaatst. De kinderen kunnen dan de watten, het zand en de steentjes uit het bovenste gedeelte na elkaar in de fles doen. Zorg ervoor dat de watten goed in de rand (hals van de fles) passen, en dat de watten, het zand en de steentjes ook goed op elkaar aansluiten.

Laat de kinderen vervolgens voorzichtig wat vuil water in de fles gieten (roer het water en de aarde indien nodig nog eens door elkaar). Hoe ziet het water op de bodem eruit? Bespreek met de kinderen hoe waterzuivering werkt. Zorg ervoor dat de kinderen je uitleg begrijpen en dat ze begrijpen wat de bedoeling is.

Spelbegeleiding

Laat de kinderen zelf aan de slag gaan. Geef aanwijzingen hoe de mini waterzuiveringsinstallatie te maken, maar laat de kinderen onderling bepalen wie wat doet en hoe. Stimuleer ze hierbij wel goed samen te werken en met elkaar te overleggen en te praten. Complimenteer de kinderen met hun werk. ‘Dat wordt een hele mooie waterzuiveringsinstallatie’. Moedig de kinderen aan te onderzoeken wat er met het vieze water gebeurt als het door de waterzuivering loopt.

Afsluiting

Als alle kinderen water hebben gezuiverd en de essentie van het zuiveren van water begrijpen is het tijd om de activiteit af te sluiten. Laat de kinderen de gebruikte spullen opruimen en eventueel de gemaakte waterzuiveringsinstallatie een plek in de ruimte geven. Bespreek de activiteit nog even na met de kinderen. Vonden ze het leuk om een waterzuiveringsinstallatie te maken en te onderzoeken of het werkt? Was het moeilijk, of juist gemakkelijk. Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze kwijt willen.

Hoe werkt water zuiveren?

Modderig water ondergaat in ons waterzuiveringssysteem drie verschillende fasen van filtratie. Eerst worden grote deeltjes van het water gescheiden wanneer ze door de steentjes gaan. Vervolgens worden kleinere deeltjes verwijderd wanneer het door het zand gaat. Tenslotte gaat het water door de watten, waar de kleinste deeltjes worden verwijderd. Door elk van deze stappen te doorlopen, wordt het modderige water steeds schoner. Om water van drinkwaterkwaliteit te maken moet het echter nog meer stappen doorlopen, dus drink dit water niet.

Variaties

  1. Je kunt het water ook ‘vervuilen’ met melk of inkt, in plaats van met aarde.
  2. Wat gebeurt er als je de grootte van de zand- en grindkorrels verandert?

Tips

  • Door zelf de petfles in tweeën te snijden neem je het risico van het zich snijden weg. Verder is het geen gevaarlijke activiteit. Houd in de gaten dat de kinderen goed samenwerken en iedereen aan bod komt tijdens de activiteit.

Benodigdheden

  • Petfles (in tweeën gesneden)
  • Scherp (stanley)mesje
  • Een flinke pluk watten
  • Een bakje met fijn zand
  • Een bakje met grind/steentjes
  • Een bakje met aarde
  • Een kan met kraanwater
  • Drinkbekers
  • Pollepel
Gerelateerde activiteiten