Waterproefjes


Waterproefjes zijn erg leerzaam voor kinderen. Kinderen leren over bepaalde natuurkundige krachten; waarom blijven sommige objecten wel drijven op water en andere niet. Wat doet water met andere stoffen.

De activiteit

Het is de bedoeling dat de kinderen eerst zelf een glas met water vullen en er vervolgens rozijnen in gooien. De kinderen zullen zien dat de rozijnen naar de bodem van het glas zakken en daar vervolgens blijven, wat een teleurstelling.

Nu mogen ze een ander glas pakken wat vervolgens gevuld dient te worden met een doorzichtige koolzuurhoudende vloeistof, zoals bijvoorbeeld 7up of spa-rood. De kinderen gooien nu wederom de rozijnen in het glas, wat een verassing de rozijnen zakken eerst naar de bodem maar komen terug naar boven om vervolgens weer te zakken naar de bodem. Dit zal een aantal keer gebeuren.

Laat de kinderen eerst zelf bedenken hoe dit nu kan. In normaal water gebeurde dit niet maar met 7up wel. Leg vervolgens uit dat het te maken heeft met de koolzuurbelletjes, deze maken zich eerst vast aan de rozijnen om ze naar boven te tillen, eenmaal boven verdwijnen de koolzuurbelletjes en zakken de rozijnen weer naar de bodem van het glas.

Er zijn heel erg veel verschillende waterproefjes mogelijk. Hieronder beschrijven we nog een leuke. Mocht het zo zijn dat je er nog meer wilt doen; kijk dan bij de Links. Wij verwijzen naar meerdere leuke YouTube filmpjes waarin verschillende waterproefjes aan bod komen.

Variaties

  1. Leg placement neer en laat de kinderen daar bovenop een schaaltje zetten, de kinderen vullen het schaaltje voor de helft met maïzena. Voeg vervolgens water toe en roer de maïzena zodat er een papje ontstaat. Laat de kinderen vervolgens snel een aantal keer achter elkaar op het papje kloppen, wat gebeurt er nu het papje word helemaal hard. Door je vinger langzaam in de hard geworden maïzena te steken word deze echter weer vloeibaar. Laat de kinderen van de maïzena een balletje draaien, pas op want zodra je stopt is heel je balletje ineens weg.

Tips

  • Zorg dat er een duidelijke uitleg is voor de kinderen, waarom bepaalde dingen juist wel of niet gebeuren tijdens de waterproefjes, op deze manier zijn de waterproefjes niet alleen leuk maar ook nog eens erg leerzaam.

Benodigdheden

  • Water
  • Koolzuurhoudende vloeistof (bijvoorbeeld spa rood of 7up)
  • Rozijnen
  • Maïzena
  • Glazen
  • Schaaltjes
  • Placemats
Gerelateerde activiteiten