Waterraket maken


Een waterraket maken is een activiteit die kinderen meestal super leuk vinden. Tijdens het bouwen van de raket leren kinderen hoe een echte raket werkt en hoe ze de snelheid, hoogte en afstand van de raket kunnen beïnvloeden. Een leerzame en spetterend experiment.

Tekst gaat verder onder de afbeelding waterraket maken

Wat is een waterraket?

Een waterraket is een kleine raket die water als brandstof gebruikt. Het water wordt naar buiten geperst door samengeperste lucht. De meeste bouwers van een waterraket gebruiken één of meerdere plastic frisdrank flessen als drukvat voor de raket.

Hoe werkt een waterraket?

Als je lucht in de fles pompt, bouwt de druk in de fles zich op tot de kracht van de lucht die op het water drukt groot genoeg is om de kurk uit het uiteinde van de fles te duwen. Het water stroomt in één richting uit de fles, terwijl de fles in de andere richting wordt teruggeduwd. Het resultaat is dat de fles omhoog schiet.

Hoe hoog gaat een waterraket?

Een hoogte van tussen de 30 en 40 meter moet haalbaar zijn, maar met het juiste ontwerp zijn afstanden van meer dan 100 meter mogelijk. De grootste uitdaging is het onder de juiste hoek lanceren van de raket zonder dat deze omvalt.

Hoe maak je een waterraket?

 1. Controleer eerst of de kurk in de fles past. De kurk moet een beetje strak zitten, maar het moet wel goed passen. Verwijder vervolgens de kurk weer van de fles. Boor in het midden van de kurk een gat, met een boortje van 4 millimeter. Als het gelukt is om een gat te boren in de kurk duw je het fietsventiel in het gat. Het kurk-ventiel van de waterraket is nu klaar.
 2. Versier de fles door er een echte raket van te maken met een kegel (punt van een andere fles) en vinnen. Ook kan je de raket versieren met papier, stiften en verf.
 3. Vul de fles voor een kwart met water en druk de kurk er goed in.
 4. Neem de fles mee naar buiten en sluit de pomp aan op het fietsventiel wat in de kurk bevestigd zit. Als je een paar stevige raket vinnen hebt gemaakt, moet de fles uit zichzelf overeind blijven staan.
 5. Pomp lucht in de fles en zorg ervoor dat alle toeschouwers achteruit gaan staan, de fles zal na een paar seconden met grote kracht omhoog schieten. De waterraket is succesvol gelanceerd.

Variaties

 1. Maak er een wedstrijd wie het hoogste kan komen met zijn waterraket.
 2. Maak een bijpassende lanceerbasis. Zo kan je de waterraket op een veilige manier lanceren.

Tips

 • Let op: Zorg ervoor dat er altijd een volwassene in de buurt is. De raket stijgt namelijk zeer plotseling en krachtig op. Kom niet in de buurt van de raket als je eenmaal begonnen bent met pompen, zelfs niet als het lijkt alsof er niets gebeurt.
 • Vul de raket niet met teveel water. Dan kan deze maar weinig druk opbouwen waardoor de raket niet hoog of ver zal komen.

Benodigdheden

 • een lege PET fles (frisdrank fles)
 • een kurk
 • een fietsventiel
 • een 4mm boor, priem of ander scherp lang voorwerp
 • water
 • een fiets of luchtbeddenpomp
 • knutselspullen
Gerelateerde activiteiten