Windmeter maken


De windsnelheid wordt meestal met een windmeter gemeten. In deze activiteit gaan we zelf een windmeter maken waar we echt wind mee kunnen meten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding windmeter maken

Wat is een windmeter?

Een windmeter is een instrument waarmee de windsnelheid kan worden gemeten.
De wind wordt gemeten op de schaal van Beaufort. Deze schaal werd in 1805 vastgesteld door Francis Beaufort. Beaufort bepaalde de windsnelheid aan de hand van het aantal zeilen dat een groot schip bij een lichte bries kon voeren, een storm of een orkaan. De winddruk werd uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. De schaal wordt daarom toegepast op de winddruk. Deze schaal gaat van 0 tot 12. Windkracht 0 betekent dat er geen wind is en windkracht 12 dat er een orkaan is.

Maak je eigen windmeter

Om een windmeter te maken, knip je eerst het karton in 2 stroken van ongeveer 3,8 cm breed en 30,5 cm lang.

Gebruik een lijmpistool of een nietmachine om de 2 stukken karton aan elkaar te bevestigen zodat ze een kruis vormen. Zorg ervoor dat de kartonnen stukjes zo veel mogelijk gecentreerd zijn, zodat je aan elke kant evenveel karton hebt.

Wanneer dat klaar is, kan je de gekleurde tape gebruiken om een van je papieren bekertjes te versieren. Je kunt ook een papieren bekertje gebruiken dat een andere kleur heeft, maar qua grootte nog steeds bij de andere bekertjes in de buurt komt.

Niet of lijm de papieren bekertjes vast aan de uiteinden van het kartonnen kruis. Zorg ervoor dat de bekertjes allemaal in dezelfde richting staan!

Voor het draaiende gedeelte van je zelfgemaakte anemometer gebruik je een potlood met een gum aan het uiteinde. Gebruik de punaise om het midden van het kartonnen kruis in de gum vast te maken.

De windmeter is af en kan gebruikt worden om wind te meten.

Hoe meet je de windrichting

Een anemometer (windmeter) meet de windsnelheid en een windvaan meet de windrichting. Een typische windvaan heeft een wijzer aan de voorkant en vinnen aan de achterkant. Als de wind waait, wijst de windvaan in de wind. Bij noordenwind bijvoorbeeld, wijst de windvaan naar het noorden.

Benodigdheden

  • 4 Papieren bekers
  • karton
  • potlood met gum aan het einde
  • een punaise
  • lijmpistool of nietmachine
  • Schaar
  • Gekleurd plakband
Gerelateerde activiteiten