Wolk maken


Heb jij je wel eens afgevraagd hoe wolken ontstaan? Vandaag gaan we een proefje doen en onderzoeken hoe wolken werken door er een in een fles te vangen. Met een aantal eenvoudige materialen en de hulp van een volwassene maak je je eigen wolken!

Tekst gaat verder onder de afbeelding wolk maken

Hoe maak je een wolk

Giet voorzichtig een beetje lauw water in de fles. Neem dan drie lucifers en steek ze tegelijkertijd aan. Blaas ze uit en stop ze snel in de fles terwijl ze nog roken. Draai vervolgens zo snel mogelijk de dop op de fles.

Knijp de fles stevig samen en laat hem dan los. Wat zie je gebeuren? Denk je dat hetzelfde effect kan worden bereikt met koud water?

Wat zie je en hoe werkt dit?

Een wolk verschijnt in de fles! Knijp je weer in de fles? De wolk verdwijnt. Je kunt dit een paar keer herhalen en telkens zie je de wolk opnieuw verschijnen en verdwijnen.

In de lucht in de fles zitten heel veel kleine deeltjes: waterdeeltjes van het water in de fles en piepkleine rookdeeltjes van de lucifers. Als je in de fles knijpt, pers je de lucht samen en wordt het een beetje warmer.

Laat je de fles los? Dan heeft de lucht meer ruimte en koelt het weer af. Wanneer de lucht afkoelt, vormen de waterdeeltjes kleine druppeltjes water, wat we condenseren noemen. Deze druppeltjes vormen zich rondom de rookdeeltjes en creëren samen een prachtige wolk!

Vliegtuig strepen in de lucht

Heb je je ooit afgevraagd waarom een vliegtuig een streep achterlaat in de lucht? Dit komt doordat vliegtuigen brandstof verbranden om te vliegen. Bij deze verbranding komen waterdamp en stofdeeltjes vrij.

In de koude lucht hoog in de lucht condenseert de waterdamp en vormt het kleine druppeltjes rondom de stofdeeltjes. Zo ontstaan die lange wolkenstrepen in de lucht.

Variaties

  1. Voeg een paar druppels geurende olie toe aan het lauwwarme water voordat je het in de fles doet. Kies bijvoorbeeld lavendel, citroen of pepermunt. Nu maak je niet alleen wolken, maar ook wolken met een heerlijke geur!
  2. Probeer een lucifers te laten roken en stop deze snel in de fles. Wat gebeurt er met twee rokende lucifers? Kun je twee wolken tegelijkertijd maken? Experimenteer met verschillende aantallen lucifers en ontdek de resultaten.

Tips

  • Zorg ervoor dat de fles schoon is voordat je begint.
  • Experimenteer met de hoeveelheid water en ontdek hoe het de vorming van wolken beïnvloedt.
  • Maak een notitie van je observaties en vergelijk de resultaten bij verschillende experimenten.

Benodigdheden:

  • Een stevige plastic fles van 1.5 liter, zoals een lege colafles
  • 3 lucifers
  • Lauwwarm water
Gerelateerde activiteiten