Vertrouwensspelen
(9 activiteiten)Vertrouwensspelen zijn over het algemeen geschikt wanneer de mensen van een groep elkaar wat beter kennen of wanneer het onderlinge vertrouwen moet worden gestimuleerd. Directe feedback, reflectie op de spellen en de ervaringen kunnen als afsluiting worden gedaan.
Het complimentenspel is een groepsactiviteit waarbij de kinderen elkaar gaan omschrijven met behulp van complimenten. De kinderen …
Het spel Doen, Durven of de Waarheid is een spannend en vermakelijk spel dat perfect is voor een leuke activiteit met klasgenoten, …
Bij het spel doorgeef estafette moeten de deelnemers in twee teams zo snel mogelijk een voorwerp doorgeven.
Geblinddoekt voetballen is een voetbalspel waarbij de deelnemers een extra handicap hebben. De speler moeten namelijk met een …
Geurenmemory is een leuke variatie op 'normale' memory. In geurenmemory moeten deelnemers de juist geuren bij elkaar zoeken om zo te …
Over de streep is een groepsactiviteit die een zeer grote impact heeft op zowel kinderen als volwassenen. Het is een rustige, …
Parcours met een blinddoek is een een activiteit die berust op vertrouwen. De kinderen gaan, onder begeleiding, een parcours lopen met …
Schootzitten is een leuk teambuilding spel waarbij de deelnemers in een kring gaan staan en gelijktijdig gaan zitten. Om het spel te …
Zou je liever? is een vragenspel waarbij de spelers steeds een dilemma krijgen en twee mogelijke antwoorden. In het buitenland is het …
Vertrouwensspelletjes vormen een belangrijke element wanneer je op een speelse manier probeert een groep te laten samengroeien. Dit kan gebeuren in het kader van kennismaken, maar ook als onderdeel van de beroepspraktijk in het kader van teambuilding.
Veel van deze vertrouwensspelen hebben iets te maken met zien of niet zien; het gaat om "blind vertrouwen". Er zijn bijvoorbeeld spelletjes waarbij een deelnemer geblinddoekt wordt of een bril met ondoorzichtige glazen krijgt. Hierdoor kan deze persoon niet meer helder zien en is hij afhankelijk van de andere deelnemers om hem op te vangen voordat hij valt. Bij dit spel moet de "blinde" achterover vallen en erop vertrouwen dat de anderen hem opvangen voordat hij de grond raakt. Bij andere spelletjes moeten de deelnemers een geblinddoekte speler door een hindernissenparcours leiden of de speler de juiste instructies geven om door een doolhof te komen. Al deze spelletjes zijn bedoeld om het vertrouwen van elkaar te winnen. Vooral voor kinderen is het belangrijk vertrouwen te hebben, niet alleen in hun ouders maar ook in hun leeftijdsgenoten. Om dit vertrouwen op te bouwen, zijn de volgende spelletjes uitstekend.
Zekerheid en vertrouwen
Vertrouwen kan zich in allerlei vormen manifesteren. In de eerste plaats moeten kinderen leren vertrouwen op te bouwen - met andere woorden: zichzelf te vertrouwen in elke mogelijke situatie. Iedereen die vertrouwen in zichzelf heeft, heeft het later in het leven - of het nu zakelijk of privé is - meestal veel gemakkelijker. Zelfverzekerde mensen worden niet geplaagd door twijfels of geteisterd door depressies. Zij gaan met moed en vreugde door het leven en trekken daardoor veel mensen aan.
Trouwens: als je jezelf kunt vertrouwen, is de kans veel groter dat je anderen ook vertrouwt. Dat is niet zo vreemd. Je moet op je eigen oordeel kunnen vertrouwen om een ander te kunnen beoordelen. Iemand die aan andere mensen twijfelt, twijfelt uiteindelijk aan zichzelf.
Vertrouwensspelen zijn alle spelen waarbij de deelnemers van elkaar afhankelijk zijn. Dit kan het geval zijn bij sport, maar ook bij spellen als een speurtocht, enz. Als de opdrachten efficiënt en tijdig zijn opgelost, zullen de deelnemers niet alleen elkaar, maar ook zichzelf meer vertrouwen na een dergelijke succesvolle voltooiing van het spel.