🌍 De aarde

Hoe ontstaat een vulkaan?


Vulkanen zijn indrukwekkende bergen die soms vuur en rook de lucht in spuwen, maar hoe ontstaan ze eigenlijk? Vulkanen beginnen diep in de aarde, en het heeft allemaal te maken met hitte, druk, en gesmolten gesteente. Laten we samen ontdekken hoe een vulkaan ontstaat!

Tekst gaat verder onder de afbeelding Hoe ontstaat een vulkaan?

Wat zit er diep in de aarde?

Onze planeet, de aarde, lijkt van buiten misschien rustig, maar vanbinnen gebeurt er van alles! De aarde bestaat uit verschillende lagen, en diep in de aarde is het zo heet dat gesteente daar smelt. Dit gesmolten gesteente heet magma. Het zit in een laag die we de mantel noemen. Soms vindt het magma een weg naar boven, en dat is hoe een vulkaan begint te ontstaan.

Bewegende aardplaten

De aarde is opgebouwd uit grote stukken gesteente die we aardplaten noemen. Deze platen bewegen heel langzaam, en soms botsen ze tegen elkaar of schuiven ze over of onder elkaar. Als twee aardplaten tegen elkaar botsen, kan er een opening ontstaan waardoor het gesmolten gesteente, oftewel magma, omhoog kan komen. Dit is vaak de eerste stap naar het ontstaan van een vulkaan.

Hoe komt magma naar boven?

Als het magma door de aardplaten naar boven komt, ontstaat er een soort tunnel in de aarde. Deze tunnel heet een kraterpijp. Magma is superheet en zit vol met gassen. Wanneer het magma dichter bij de oppervlakte van de aarde komt, kan de druk zo groot worden dat het uit de grond barst! Dan noemen we het geen magma meer, maar lava.

Wat gebeurt er bij een vulkaanuitbarsting?

Als een vulkaan uitbarst, komt de lava met veel kracht naar buiten. Samen met de lava komen er ook as, rook en gassen vrij. Deze uitbarstingen kunnen klein en rustig zijn, waarbij lava langzaam uit de vulkaan stroomt. Maar soms zijn ze heel heftig, en spuwt de vulkaan hete as en stenen de lucht in. Dit kan zelfs op kilometers afstand gevaarlijk zijn!

Hoe ziet een vulkaan eruit?

Na een uitbarsting koelt de lava af en wordt het weer hard. Dit vormt nieuwe lagen steen rondom de vulkaan. Elke keer als er een uitbarsting is, wordt de vulkaan een beetje groter. Na veel uitbarstingen ontstaat er een grote berg die we een vulkaan noemen. Vulkanen kunnen allerlei vormen en groottes hebben, maar de bekendste vulkanen lijken op een grote kegel of berg met een gat bovenin, de krater.

Waarom barst een vulkaan niet altijd uit?

Niet alle vulkanen barsten de hele tijd uit. Sommige vulkanen zijn actief, wat betekent dat ze vaak uitbarsten. Andere vulkanen zijn slapend en barsten soms eeuwenlang niet uit, maar ze kunnen op een dag weer wakker worden. Er zijn ook vulkanen die dood zijn, wat betekent dat ze nooit meer zullen uitbarsten.

Vulkaanlandschappen

Vulkanen zijn op verschillende plekken op aarde te vinden, vooral daar waar aardplaten samenkomen. Sommige vulkanen liggen onder water, en die zorgen ervoor dat er onderzeese bergen ontstaan. Soms groeien deze vulkanen zelfs uit tot eilanden, zoals de vulkanen op Hawaï.

Vulkanen: kracht van de natuur

Vulkanen zijn een van de krachtigste natuurverschijnselen op aarde. Ze ontstaan door hitte, druk en beweging diep in de aarde. Hoewel vulkanen gevaarlijk kunnen zijn, spelen ze ook een belangrijke rol in het vormen van het landschap op onze planeet.

Gerelateerde vraag