Waarom is de lucht blauw?
Heb je je ooit afgevraagd waarom de lucht blauw is en niet een andere kleur, zoals groen of paars? Dat is eigenlijk een interessant verhaal, en we gaan het stap voor stap uitleggen!

Zonlicht en kleuren
Laten we beginnen met de zon. De zon straalt wit licht uit naar de aarde. Maar wist je dat wit licht eigenlijk bestaat uit veel verschillende kleuren? Het is een beetje zoals bij een regenboog: als het licht wordt gebroken door regendruppels, zie je al die kleuren. Deze kleuren zitten altijd in het licht van de zon, maar we zien ze normaal gesproken niet allemaal tegelijk.
De atmosfeer
Voordat het zonlicht ons bereikt, moet het door de atmosfeer heen. De atmosfeer is een laag van lucht en gassen rondom de aarde. Deze laag bevat hele kleine deeltjes die we gasmoleculen noemen. Ze zijn te klein om te zien, maar ze spelen een belangrijke rol in waarom de lucht blauw is.
Verstrooiing van licht
Als het witte zonlicht door de atmosfeer reist, botsen de lichtstralen tegen de gasmoleculen. Hierdoor wordt het licht alle kanten op gestuurd. Dit noemen we verstrooiing. Maar niet alle kleuren worden op dezelfde manier verstrooid. Kleuren zoals rood en geel hebben langere golven en worden minder verstrooid, waardoor ze gewoon rechtdoor naar de aarde stralen.
Waarom juist blauw?
Blauw licht heeft kortere golven dan rood en geel. Die korte golven worden veel meer verstrooid door de gasmoleculen in de lucht. Doordat het blauwe licht in alle richtingen wordt verspreid, bereikt het ons overal vandaan. Daarom zien wij de lucht blauw!
En in de ruimte?
In de ruimte is het anders. Daar zijn geen gasmoleculen zoals in de atmosfeer, dus wordt het licht van de zon niet verstrooid. Astronauten zien dan ook geen blauwe lucht, maar een zwarte hemel, met een witte zon. Dat ziet er heel anders uit dan bij ons op aarde!
Samenvatting
Dus de lucht is blauw omdat het blauwe licht van de zon veel meer verstrooid wordt dan de andere kleuren. Het verspreidt zich over de hele lucht, en dat is wat wij zien. Best cool, toch?