šŸŽ­ Cultuur

Wie heeft geld uitgevonden?


De fascinerende geschiedenis van geld begint in een tijd waarin ruilhandel gangbaar was. Het concept van geld zoals we dat nu kennen was nog niet ontwikkeld. Er moesten goederen geruild worden voor andere goederen en soms was dat gewoon niet erg praktisch. Rond 300 voor Christus veranderde dat allemaal, dankzij een beslissende zet van niemand minder dan Alexander de Grote: geld.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Wie heeft geld uitgevonden?
Munten van verschillende valuta.

Ooit was ruilhandel de enige manier om zaken te doen. Mensen ruilden goederen zoals voedsel, maar dit had zijn beperkingen. Voedsel bedierf snel en het was niet altijd mogelijk om precies te krijgen wat je wilde. Later evolueerde ruilhandel naar de uitwisseling van duurzamere goederen zoals zout of metaal.

In de tijd van Alexander de Grote, rond 300 voor Christus, werd een revolutionaire stap gezet. Alexander liet gouden munten slaan. Het gewicht van deze munten bepaalde hun waarde, wat een enorme stap voorwaarts was in de manier waarop mensen handel dreven. Deze munten waren echter ook een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Om dit probleem op te lossen, werden opslagfaciliteiten zoals banken gecreƫerd. In deze banken konden mensen hun goud veilig opbergen en kregen ze een papiertje als eigendomsbewijs. Dit was het begin van ons moderne papiergeld.

Gerelateerde vraag