🐱 Dieren weetjes

Gaat een wesp dood als hij steekt?


Wespen en bijen staan erom bekend dat ze steken, maar er is wel een belangrijk verschil tussen beide. Bijen hebben een angel met weerhaken die, wanneer ze gestoken hebben, in de huid van de persoon of het dier blijft zitten en de bij zal laten sterven. Wespen daarentegen hebben een gladde angel en kunnen meerdere keren steken zonder te sterven. Hieronder bekijken we waarom bijen sterven na een steek en wespen niet.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Gaat een wesp dood als hij steekt?

Wespen en bijen

Wespen en bijen worden vaak door elkaar gehaald omdat ze beide stekende en vliegende insecten zijn. Maar er is een belangrijk verschil tussen de twee: de angel van een wesp is glad en kan meerdere keren worden gebruikt, terwijl de angel van een bij weerhaken heeft en na één steek in de huid van de persoon of het dier blijft zitten.

Gladde angel

Maar waarom hebben wespen een gladde angel? Het antwoord ligt in hun evolutie. Wespen zijn roofdieren en hebben hun gladde angel ontwikkeld als verdedigingsmechanisme om zich te beschermen tegen andere dieren die hun nest bedreigen. Als een wesp wordt gestoken, kan hij gewoon wegvliegen en zo nodig opnieuw aanvallen.

Weerhaken

Bijen daarentegen zijn planteneters en hebben hun angel ontwikkeld als verdediging tegen dieren die hun honing en stuifmeel proberen te stelen. Omdat bijen in grote groepen leven en hun nesten vaak verdedigen tegen indringers, hebben zij een angel met weerhaken ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de indringer niet gemakkelijk kan ontsnappen. Als een bij een mens of dier steekt en de angel blijft in de huid steken, trekt de bij zich terug, waardoor de angel achterblijft en het achterlijf van de bij scheurt. De bij zal kort hierna sterven.

Gerelateerde vraag