🐱 Dieren weetjes

Hebben insecten een hart?


Omdat insecten zo klein zijn, is het soms moeilijk te geloven dat ze complete orgaansystemen in hun lichaam hebben. Insecten hebben een bloedsomloop die voedingsstoffen distribueert naar elke cel in hun lichaam, net als andere dieren. Maar de anatomie van de bloedsomloop van insecten verschilt aanzienlijk van die van mensen. Hebben insecten een hart? En welke kleur heeft het bloed van insecten eigenlijk?

Tekst gaat verder onder de afbeelding Hebben insecten een hart
Hebben insecten een hart?

Hebben insecten een hart?

Insecten hebben een hart, dat nodig is voor de circulatie van hun hemolymfe. Het insecten equivalent van bloed, beter bekend als hemolymfe, vervoert voeding naar alle cellen van het insect. Hoewel de bloedsomloop van insecten sterk verschilt van die van gewervelde dieren, vervult het een vergelijkbare rol als ons eigen hart.

Welke kleur heeft insectenbloed?

Het bloed van insecten wordt hemolymfe genoemd. De belangrijkste verschillen tussen bloed en hemolymfe zijn dat in bloed rode bloedcellen zitten en in hemolymfe niet. Dit komt doordat hemolymfe geen zuurstof vervoert, waar de rode bloedcellen bij gewervelde dieren (en mensen) juist voor dienen. In plaats daarvan gebruiken insecten spiraculum - minuscule gaatjes in het exoskelet - om zuurstof op te nemen. Door het spiraculum kan er zuurstof doordringen in de luchtpijp, die het vervolgens door het hele lichaam van het insect transporteert.

Daarnaast is er plasma aanwezig in hemolymfe in een hogere concentratie dan in bloed. Plasma maakt iets meer dan de helft uit van het totale bloedvolume van een mens, maar het maakt meer dan 90% uit van de hemolymfe van een insect.

Als gevolg van het ontbreken van rode bloedcellen is hemolymfe niet rood zoals het bloed van gewervelde dieren. Hemolymfe bestaat voornamelijk uit water en is dus meestal helder. Het kan echter wel pigmenten bevatten die het een groene of gele tint geven.

Gerelateerde vraag