🐱 Dieren weetjes

Hebben pinguins knieën?


Wanneer je een groep pinguïns over het ijs ziet waggelen, lijkt het net of ze geen knieën hebben. Ze waggelen wat onhandig voort, alsof ze geen knieën hebben. Maar dat hebben ze wel degelijk. Hun poten kunnen net als bij andere vogels buigen. Maar door hun dikke laag veren zien ze er zo vreemd uit dat je denkt dat ze misschien geen knieën hebben.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hebben pinguins knieën

Waarom pinguïns waggelen

Waarom waggelen pinguïns? Dat komt omdat hun knieën verborgen zitten onder de dikke donslaag van hun buik, en omdat ze in verhouding tot hun lange lichaam erg korte poten hebben. Daarom moeten ze de schommelende beweging van hun lichaam gebruiken om het zwaartepunt te verplaatsen tijdens het lopen, in plaats van de spierkracht van hun poten te gebruiken.

Pinguïns hebben knieën, maar ze zijn verborgen

Zoals bij de meeste vogels, zijn de onderbenen van pinguïns vergroeid met hun voeten, zodat ze hun "knieën" niet goed kunnen bewegen. Hun knieën zijn eigenlijk verborgen onder de dikke donslaag van hun buik. Hoewel ze dus verborgen zitten onder het dikke dons van hun buik, hebben pinguïns toch knieën.

Gerelateerde vraag