🐱 Dieren weetjes

Hebben slakken tanden?


Slakken zijn niet zo saai als mensen ze vaak afschilderen. Ook al bewegen ze langzaam, toch kunnen sommige soorten slakken overleven in moeilijke omstandigheden, hun prooi verlammen en zich voortplanten door hun partner te harpoeneren met liefdespijltjes. Als dat allemaal niet zo veel indruk op je maakt, kijk dan eens in de mond van een slak. Want dan zie je de duizenden tanden die slakken hebben.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hebben slakken tanden
Wist je dat en slak duizenden tanden heeft?

Heeft een slak tanden?

Slakken hebben daadwerkelijk tanden. Het zijn misschien niet de soort tanden zoals wij die hebben, maar ze zijn er wel.

Slakken hebben kaken waarmee ze voedsel in hun mond trekken. Maar hun tanden zitten niet op die kaken - ze zitten eigenlijk op de radula, de slakkentong. De radula is een grote, ribbelige structuur die zich tot ver buiten de mond van de slak kan uitstrekken. Ter vergelijking: als mensen radula's hadden, zouden ze zo groot zijn als ons gezicht, en we zouden ze volledig buiten onze mond kunnen uitsteken. Ook zou het de textuur hebben van het grofste schuurpapier dat je je kunt voorstellen.

Hoeveel tanden heeft een slak?

Slakken beschikken over duizenden tanden die worden gebruikt om voedsel mee los te schrapen of te snijden. De tanden staan in rijen op een band van eiwit en vormen samen de radula (rasptong). Een gemiddelde radula kan 120 rijen van 100 tanden hebben, dat wil zeggen ongeveer 12.000 tanden. Er zijn echter ook soorten met meer dan 20.000 tanden. De plaatsing en de vorm van de tanden verschilt per slakken soort.

Gerelateerde vraag