🐱 Dieren weetjes

Hoe groot is een walvis?


De walvis is een van de grootste dieren ter wereld. Er zijn verschillende soorten walvissen en ze zijn niet allemaal even groot. De grootste walvis is de blauwe vinvis, die een lengte van 27 meter kan bereiken. De kleinste walvis is de potvis, die ongeveer 2,7 meter lang is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hoe groot is een walvis?

Grootste walvis

De grootste walvis is de blauwe vinvis. Een volwassen dier is 24 tot 27 meter lang en weegt tussen de 100.000 en 120.000 kilogram. Blauwe vinvis kalveren zijn bij hun geboorte ook al enorm groot. Een kalf is bij de geboorte 7 tot 8 meter lang en weegt 2,5 ton. De dieren zijn zo groot dat ze ook geen natuurlijke vijanden hebben. De mens is de grootste vijand van de walvis.

Grootste dier ooit op aarde

De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Hij is bijna twee keer zo groot als de grootste dinosaurussen die ooit geleefd hebben. De walvis is niet toevallig zo groot. Leven in het water biedt aanzienlijke voordelen. Een walvis hoeft bijvoorbeeld nooit bang te zijn dat hij door zijn poten zinkt. De opwaartse druk van het water geeft voldoende steun om het dier te ondersteunen.

Gerelateerde vraag