🐱 Dieren weetjes

Hoe lang leven fruitvliegjes?


Die piepkleine vliegjes die je rond een overrijpe banaan op je aanrecht ziet cirkelen? Dat zijn fruitvliegjes. Ze zijn niet alleen hinderlijk, ze kunnen ook slecht zijn voor je gezondheid. Hoe komen die fruitvliegjes in je keuken en hoe lang leven fruitvliegjes eigenlijk? Wij zochten het uit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Hoe lang leven fruitvliegjes
Het lievelingseten van de fruitvlieg: een tros oude bananen.

Fruitvliegjes in huis

Het maakt niet uit waar je woont, er kunnen fruitvliegjes verschijnen op je aanrecht of in je vuilnisbak. Ze kunnen elk moment van het jaar opduiken, maar komen het meest voor in de late zomer en de vroege herfst. Dat komt omdat ze zich aangetrokken voelen tot rijp en rottend voedsel.

Fruit en groenten, vooral bananen, meloen, tomaten, pompoen en appels, zijn bij deze diertjes in trek. Ook rotte uien en aardappelen zijn een gewild hapje voor deze piepkleine beestjes.

Fruitvliegjes plaag

Een volwassen vrouwelijke fruitvlieg kan tot 2.000 eitjes leggen op alles wat vochtig en rottend is. Binnen 30 uur komen er kleine maden uit die beginnen te eten van het bedorven voedsel. Binnen 2 dagen zijn deze volgroeid en klaar om te gaan paren. Hoewel die overgang snel lijkt, leeft een fruitvlieg maar 8 tot 15 dagen.

Gerelateerde vraag