🐱 Dieren weetjes

Hoe oud word een schildpad?


Een schildpad staat erom bekend langer te leven dan veel andere diersoorten. Sommige soorten schildpadden kunnen wel 100 jaar of ouder worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Hoe oud word een schildpad
Een reuzenschildpad in een dierentuin.

Een gewone waterschildpad kan tussen 10 en 80 jaar oud worden, terwijl grotere soorten gemakkelijk meer dan 100 jaar oud kunnen worden. Zeeschildpadden leven gewoonlijk tussen 30 en 50 jaar, en volgens sommige verhalen kunnen ze wel 150 jaar oud worden.

Net als bij walvissen, haaien en andere soorten, is het vaak moeilijk om de exacte leeftijd van een schildpad te bepalen. Onderzoekers zijn immers meestal niet aanwezig wanneer de dieren worden geboren. Sommigen schatten echter dat grote schildpadden wel 400 tot 500 jaar oud kunnen worden!

De oudste levende schildpad ter wereld

De oudste levende schildpad is een reuzenschildpad genaamd Jonathan. Dit is, voor zover we weten, het oudste levende landdier ter wereld.

Jonathan zou in 1882 zijn gevonden op de Seychellen, een eilandengroep in de Indische Oceaan voor de kust van Afrika. Hij werd naar Sint Helena gebracht, een eiland in de Stille Oceaan, waar hij sindsdien verblijft.

Hij werd in 1882 beschreven als "volledig volwassen". Aangezien deze schildpadden op 50-jarige leeftijd volgroeid zijn, wordt geschat dat hij niet later dan 1832 uit het ei is gekomen. Hij kan dus wel enkele jaren ouder zijn.

Gerelateerde vraag