🐱 Dieren weetjes

Hoe slapen vogels?


Een van de vele bijzondere eigenschappen van vogels is hun slaappatroon. Vogels slapen natuurlijk wel, maar niet zoals zoogdieren dat doen. Wij zochten voor je uit hoe vogels slapen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hoe slapen vogels
Een groep eenden die aan het slapen zijn.

Hoe slaapt een vogel

Een vogel slaapt in zijn nest. Maar klopt dit wel? Misschien verbaast het antwoord op deze vraag je. Bij vogels worden nesten niet gebruikt om in te slapen. De vogels die ze maken, worden nesten gebruikt om eieren en kuikens in te huisvesten. Zodra deze kuikens het nest verlaten, keren de vogels gewoonlijk niet meer terug.

Als het broedseizoen voorbij is, zijn de nesten vaak bedekt met vuil, uitwerpselen en veren van de uitgevlogen jongen. Dit kan parasieten en roofdieren aantrekken, en dat is niet de plek waar vogels willen zijn.

Maar als vogels niet in hun nest slapen, waar slapen ze dan wel? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: uit de buurt van roofdieren. Afhankelijk van het soort vogel, slapen ze op verschillende plaatsen en op verschillende manieren.

Zangvogels

Zangvogels blijven uit de buurt van de grond om katten en andere roofdieren te vermijden. Maar ze moeten ook uit de buurt van open plekken blijven om uilen te ontwijken. Dit zijn namelijk nachtdieren en die gaan 's nachts op zoek naar voedsel. Deze vogels zijn vaak op zoek naar dicht gebladerte of struikgewas om 's nachts in te schuilen. Dit bladerdek dient als een soort camouflage en houdt hen veilig.

De meeste zangvogels zoeken een afgelegen tak of een holte in een boom, schudden hun donsveren uit, draaien hun kop naar achteren en stoppen hun snavel in hun rugveren, en sluiten dan hun ogen.

slapende eenden
Twee slapende eenden

Watervogels

Watervogels slapen soms in het water. Sommige slapen ook op boomtakken of in holtes. Sommige eenden kunnen letterlijk half slapen, ze sluiten één oog en laten de ene helft van hun hersenen slapen, terwijl het andere oog en de helft van hun hersenen bezig zijn met het uitkijken naar roofdieren. Een slapende vogel kan zelf bepalen hoeveel van zijn hersenen slapen door zijn ogen wijd open of dicht te doen.

Warmte

Voor vogels is het ook belangrijk om tijdens het slapen warm te blijven. Verschillende vogelsoorten, zoals kolibries, gaan tijdens hun slaap in een soort rusttoestand. Hierdoor daalt hun lichaamstemperatuur en sparen ze energie zodat ze de koudere temperaturen tijdens de nacht kunnen verdragen. Sommige vogels verzamelen zich ook in grote groepen om hun lichaamswarmte te delen terwijl ze slapen. Ze kunnen bij elkaar kruipen in holtes onder daken, bruggen, richels of schuren, waarbij de groep voor warmte zorgt.

Gerelateerde vraag