🐱 Dieren weetjes

Hoeveel magen heeft een koe?


Is het je wel eens opgevallen dat koeien altijd op iets lijken te kauwen? De reden daarvoor is dat koeien hun voedsel twee keer moeten kauwen om het goed te kunnen verteren. Ze hebben meerdere magen waarmee ze het voedsel stap voor stap kunnen verteren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hoeveel magen heeft een koe

De magen van een koe

De koe heeft vier magen en heeft een speciale spijsvertering om het taaie en grove voedsel dat ze eet af te breken. Als de koe begint te eten, kauwt ze het voedsel net genoeg om het door te kunnen slikken. Het niet gekauwde voedsel gaat naar de eerste twee magen, de pens (rumen) en de netmaag (reticulum), waar het wordt opgeslagen tot een later moment.

Als de koe uitgegeten is, gaat ze rusten. Later hoest de koe stukjes niet gekauwd voedsel op, de zogenaamde kudde, en kauwt het deze keer wel volledig door voordat ze het weer doorslikt.

Het kaf gaat dan naar de derde en vierde maag, de boekmaag (omasum) en de lebmaag (abomasum), waar het volledig wordt verteerd. Een deel van dit verteerde voedsel komt in de bloedbaan en gaat naar de uier, waar er melk van wordt gemaakt. De rest van het voedsel gebruikt de koe voor haar voeding.

Gerelateerde vraag